Неделя, 15 Май 2011 14:00

Още водород от слънчевата светлина

От
Изкуствена фотосинтеза

Когато се намират добри идеи, обикновено и хората, които ги преследват не са малко. Изглежда изкуствената фотосинтеза не е единствения подход за производството н водород с помощта на вода и слънчева светлина. Екип учени от Станфордския университет и друг от Датския технически университет също работят по метод за генериране на водород от вода и слънце...

Тази форма на фото-електрохимично (PEC) разделяне на водата използва за катализатор молибденов сулфид, вместо платина. Платината е известна катализатор за PEC разделяне на водата, но е много рядък и скъп материал, което пречи на масовата му употреба. В допълнение към разработването на евтин катализатор, проучването засяга и абсорбатори на светлина, за улавяне на максимално количество светлинна енергия.

"Изследователите от DTU са разработили светлинни абсорбатори, които съдържат близко опаковани силиконови стълбчета, надупчени с миниатюрни снопчета молибденов сулфид. Когато изложили стълбчетата на светлина започнали да излизат водородни мехурчета със същата скорост като при използването на платина", се казва в съобщение до медии на Университета в Станфорд.

По-голямата част от водорода, който в момента се използва за индустриални цели или за задвижване на коли се произвежда от обработката на природен газ. Това разбира се е генериращ въглерод процес, който не предлага устойчив метод за развитие на водородна инфраструктура за енергийни и/или транспортни нужди. Но, ако тези проучвани методи се окажат достъпни, мащабируеми и сигурни, бъдещето на водорода като енергиен източник може да се окаже не толкова трудно изпълнима утопична идея.

Източник: DOE Energy Blog

Прочетено 2286 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:13
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.