Събота, 04 Юни 2011 12:00

Google и Citibank инвестират в най-големия вятърен парк в света

От
Google инвестира стабилно във вятърна енергия

Интернет гигантът в търсенето Google обяви в сряда, че ще си партнира с банковия конгломерат Citibank в инвестиране в потенциално най-големия вятърен проект в света, в южна Калифорния.

Google твърди, че нейният вятърен парк ще генерира 1.5 гигавата електричество, което ще бъде достатъчно за захранване на 450,000 домакинства...

Според Los Angeles Times, Google и Citibank инвестират по $55 милиона, което увеличава инвестицията на Google във вятърна и слънчева енергия на $400 милиона.

Проектът, от който новият парк ще бъде част, Alta Wind Energy Center, ще се строи на части, някои от които вече генерират 720 мегавата енергия, а други 300 мегавата ще бъдат добавени до края на годината.

Google и Citibank купуват четвъртата фаза на проекта, известна като Alta IV, и ще я лизинговат обратно на разработчика на възобновяема енергия Terra-Gen Power за управление по дългосрочен договор.

След завършване, Alta IV ще генерира до 1,550 мегавата вятърна енергия.

Та, какво се случва? Докато анализатори, скептици и различни компании мъдрят дали възобновяемата енергия е достатъчно устойчива и до каква степен колебанията в нейното производство ще бъдат проблем за електро компаниите, нямащи нищо общо със сектора корпорации инвестират бързо и стабилно в развитието на тези технологии. Да видим кой ще се смее последен...

Прочетено 1615 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 20:24
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.