Четвъртък, 09 Юни 2011 10:05

Ефективно използване на ресурсите: Шеста вълна от иновации

От

Ефективното използване на ресурсите ще доведе до икономически растеж и чиста околна среда Световната финансова криза от 2007-2009 положи началото на шестата поред, голяма новаторска вълна - тази на ефективността на ресурсите, заяви д-р Джеймс Брадфийлд Мууди, автор на "The Sixth Wave", в речта си, по време на конференцията Creative Sydney.

Руският икономист Николай Кондратиев първи постулира основните цикли на иновациите през 1925 година. Петте основни икономически позиции, първоначално са били определени като индустриална революция: ера на парните влакове и железниците; ера на стомана и електроенергия; ера на петрол, автомобили и масовото производство, и ерата на информация и комуникация. Всяка обхваща диапазон от 40-60 години и се състои от редуващи се периоди на високи икономическо развитие и растеж, и периодите на спадове и забавен икономически растеж.

Д-р Мууди прогнозира, че шестия цикъл ще се определя от ефективността на ресурсите. Новата вълна е предвестник на сериозни промени на пазара, обществените институции и технологии, като всички се допълват и подпомагат взаимно. Сред тях са нарастващият недостиг на видове руда, повишаване на потреблението и разхода на вода, все по-широкото признаване на икономическата стойност на околната среда и нуждата от нейното опазване чиста. " Каква е стойността на едно дърво - това ли е, което получавате, когато продадете дървесината му или земята, на която расте? Или стойността на водата, генерираща CO2 и преобразуваща го в кислород? Ние започваме да добавяме икономическата стойност на всички тези неща."

Той описва този процес, като отделяне на икономическия растеж от потреблението на ресурси. "Движим се от стария начин на работа, когато събирахме ресурси, които са в изобилие и евтини, за да дойде време в момента, когато управляваме ресурсите, които са оскъдни и ценни."

И така, д-р Мууди набеляза четири правила за постигане на успех в тази нова икономика:

Отпадъците са възможност
"Ако искате да успеете, вие ??трябва да установите какво да направите с производствените отпадъци. Ще ви дам пример с канадската пивоварна Storm. От екипа установили, че биха могли да използват остатъчните продукти от производството на бира, като благодатна среда за развитие на гъби Шитаки. След добива на гъби, остатъчният продукт, може да се използва за храна на животни. В резултат на това те се превръщат в дружество за производство на бира, гъби и животински фуражи.

Продажба на услугата, а не продукт
Бизнес моделите Streetcar или GoGet, предлагат хората да не купуват кола, а всъщност мобилност. Спред GoGet до 10 семейства могат да ползват едно превозно средство.В този свят на джаджи и продукти, потребителите искат техните перални машини да работят вечно, а производителите искат да вземете нова, колкото се може по-скоро. Ако пералнята е под наем (?) или за всяко пране се плаща по отделно, както продавача, така и клиента споделят едно и също желание за продукта - да продължи да работи толкова дълго, колкото е възможно. Този вид на привеждане в съответствие може да се постигне с иновации в бизнес модела.

Незначителното е глобално, локалното е важно
Докторът твърди: "Вие трябва да работите това, което умеете на местно ниво и това, което не ви интересува да бъде в сферата на виртуалното и далеч от вашите граници. Трябва местно производство, когато се консумира нещо, е много важно да се изгради местно производство за него. На местно ниво, може да се осигури 3D печат на ниска цена - местно производство. Като услуга и продукт обаче, може да се разпространява в световен мащаб."

Ако имате съмнения, обърнете се към природата
Природата като дизайнер, е сътворила много от нещата, които опитваме да направим в света на ограничените ресурси: реакцията винаги е двупосочна, използва се енергия от слънцето, консумира се всичко (до колкото е възможно) на местно ниво, когато е възможно и повторното използване продукти. По този начин, Центъра за морски биогорива и биоиновации в Университета на Нов Южен Уелс е създал лодка с повърхност, която наподобява кожата на акула, и предотвратява адхезията на миди и водорасли. Д-р Мууди обяснява: "Когато твориш с възможно най-малко ресурси, крайният резултат винаги наподобява насекоми или кости."

Прочетено 2068 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 17:22
Стефан Николов

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.