Четвъртък, 21 Юли 2011 12:00

Европейската комисия одобри схемите за биогорива

От
Ще намалят ли биогоривата парниковите газове

Европейската комисия (ЕК) обяви първите одобрени схеми, които ще гарантират, че използваните в ЕС биогорива ще бъдат произвеждани по устойчиви методи.

Според Комисията, биогоривата имат потенциала да се превърнат в природосъобразен заместител на изкопаемите горива, стига да има проверки и гаранции за намаляването на емисиите на парникови газове и липса на разрушителен ефект върху екосистемите...

Сега вече са одобрени седем нови безвъзмездни сертификационни схеми за сертифициране на биогорива, според 'критерия за устойчивост, определен от Възобновяемата енергийна директива. Биогоривата използвани в Европа ще трябва да бъдат проверявани от страните членки или чрез такива схеми, одобрени от Комисията, преди да бъде разрешено използването им в ЕС. Седемте схеми включват; ISCC (схема, финансирана от германското правителство покриваща всички типове биогорива), Bonsucro EU (инициатива от кръгла маса за базирани на захарна тръстика биогорива, с фокус върху Бразилия), RTRS EU RED (инициатива от кръгла маса за соево базирани биогорива, с фокус върху Аржентина и Бразилия), RSB EU RED (инициатива от кръгла маса покриваща всички типове биогорива), 2BSvs (френска индустриална схема покриваща всички типове биогорива), RSBA (индустриална схема за Abengoa покриваща тяхната верига за доставки), и Greenergy (индустриална схема за Greenergy за етанол от захарна тръстика от Бразилия).

Комисарят по енергетиката на ЕС, Гюнтер Йотингер каза: "Трябва да се уверим, че цялото производство на биогорива, както и веригата за доставки са устойчиви. Затова заложихме най-високите стандарти за устойчивост в света.

"Схемите одобрени на ниво ЕС са добър пример за прозрачна и надеждна система, която гарантира покриването на тези най-високи стандарти."

ЕС определя цел за постигане на минимален дял от 10 процента от всички транспортни горива да бъдат от възобновяеми източници до 2020 г. Голяма част от тази квода се очаква да бъде от биогорива, които вече се използват широко, чрез смесване с настоящите бензинови и дизелови доставки.

За да покрият критерия за устойчивост на ЕС, биогоривата трябва да осигурят най-малко 35 процента по-ниски нива на парникови газове в сравнение с изкопаемите горива, с нарастване на този параметър с времето.

Природозащитни групи обаче остават загрижени за методите, които ще се използват за оценка на парниковите газове, генерирани от употребата на биогорива. ClientEarth, която вече съди Комисията за липсата на прозрачност по отношение на биогоривата казва, че новите схеми са били одобрени без публични контрол.

[От: Thegreencarwebsite]

Прочетено 2070 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:38
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.