Понеделник, 08 Август 2011 12:53

Super WiFi 'мята' до 100 км – ей ти връзка за електро кола на село

От
Super WiFi за до 100 км сигнал и 'свързани' електромобили

Колко далеч 'хвърля' рутера ви сега? Играе ли постоянно 'малката стълбичка', която показва силата на WiFi сигнала на вашия лаптоп? Предполагам какви са отговорите на тези въпроси, но ето, че има нещо интересно в тази посока. Миналата седмица оползотворяването на неизползвания ТВ спектър, наречен 'Бели ТВ пространства' за безжични широкоспектърни услуги се приближи с една стъпка към търговското си приложение, с обявеното от {tooltip}IEEE{end-link}Institute of Electrical and Electronic Engineers{end-tooltip} завършване на неговия 802.22 "Стандарт за безжични локални мрежи в бели ТВ пространства." Известна още като 'Super Wi-Fi', 802.22 има 100-километров обхват, а базовата станция обхваща област от 31,080 кв. км...

Очакванията са 802.22 стандартът да подтикне разпространението на WiFi услугите, особено в селски и по-отдалечени райони със слабо покритие, както и да спомогне за избягване на мрежови претоварвания.

В разработка от 2004 г., 802.22 мрежите работят във VHF/UHF ТВ честотни диапазони в обхвата между 54 MHz и 698 MHz с максимален трансфер до 22 Mbps на канал.

"Супер разпространяващите характеристики на 'Super Wi-Fi' стандарта го правят най-добрия вариант за безжично разпространение на мултимедийно съдържание в локални области, което ще позволи на доставчици на безжичен интернет, провинциални телекомуникационни компании, комунални WiFi мрежи и други да разпространяват мултимедийно съдържание безжично, без да интерферира с телевизионните канали.

В градове и извънградски области съществува значителна част неизползван ТВ спектър. "Разпределянето на бели ТВ пространства за нелицензирана употреба ще стимулира разработката на новаторски устройства, ще разгърне в по-голяма степен разпространението на такива безжични мрежи в селски и необслужваеми райони и ще гарантира ефективно използване на неизползвания спектър под 1 Гигахерц", казват в писмо до {tooltip}FCC{end-link}Federal Communications Commission{end-tooltip} подкрепящи стандарта специалисти от бранша през 2007 г.

През януари, FCC посочва девет администратори на ТВ бази данни да създадат и управляват бази данни, които ще наблюдават, разпределят и администрират използването на 802.22 честоти, за да се гарантира, че те не интерферират с VHF и UHF ТВ канали и комуникации. Това са Comsearch, Frequency Finder, Google, KB Enterprises and LS Telecom, Key Bridge Global, Neustar, Spectrum Bridge, Telecordia Technologies и WSdb. Миналата седмица FCC добави и Microsoft към списъка.

В електромобилно отношение, с развитието на комуникационните технологии при електро колите, връзката с интернет ще бъде нещо задължително или изключително полезно. Ако искате да си ходите на вилата с новата електрическа кола след някоя и друга година, новият Super WiFi стандарт може да се окаже много полезна технология там, където (за щастие) нещата са все още много по-близо до природата. Но със Super WiFi ще се приближат интелигентно и до технологията...

[Източник: Clean Technica]

Прочетено 2569 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:24
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.