Print this page
Вторник, 27 Декември 2011 08:06

Nissan LEAF цяла къща храни, че и за два дена чак

От
Nissan LEAF може да зарежда дома ви с електричество

Вчера 'засякохме' Renault Kangoo Z.E. обява в графа Elektro на mobilе.de, където се оказа, че има вече и доста други нови електрически коли за продан, включително и по-евтини от въпросната и дори вече има обяви за Opel Ampera... със стандартната добавка "доставка до 6 месеца след поръчка". Сред изобилието от Mitsubishi iMiEV/Citroen C-Zero/Peugeot iOn се мъдри и един Chevrolet Volt 2012, на малко стряскащата цена от почти €54,000 (базовата цена в САЩ макар и с $1000 по-висока от тази на модел 2011 се измерва с далеч по-щадящите $31,645, с реални пазарни оферти на eBay под $40,000), но синята птичка на Nissan все още не е кацнала в някоя европейска автокъща... или поне няма обяви за това.

Очакваме това да се промени през 2012 г., а междувременно електрическият LEAF вече се продава в доста страни по света, печели награди и все повече симпатизанти и както се оказа след скорошна демонстрация по време на автосалона в Токио, може да 'храни' цяла къща чрез връзка към енергийна контролна система свързана с ел. инсталацията на дома...

Наречената от японския автопроизводител Smart Home Charging технология, е разработена да окуражава потребителите да използват Nissan LEAF, за да намаляват натоварването върху електрическата мрежа в пиковите часове. Идеята е проста: Зареждате своя LEAF (ммм да, когато го получите... Laughing) извън пиковите часове и след това използвате неговата24 кВтч батерия, за да захранвате дома си с ток в часовете с най-голямо натоварване на мрежата. По-конкретно, включвате колата към мрежата през нощта, а когато отидете за закуска в кухнята сутринта, може да си изпечете филийка в тостера или да пуснете кафе машината, като използвате съхранената в батерията през нощта електроенергия. Вечерта пък може да гледате телевизия на същия принцип, но не се отпускайте много с този тип потребление, особено ако смятате да излизате с колата - едва ли ще ви е приятно да я намерите с полу изтощена батерия заради глезотии в стил Мистър Бийн Cool.

По време на тази демонстрация, LEAF захранва с ток специално разработения Smart House на Nissan, но от компанията с увереност твърдят, че системата може да работи и в съществуващи къщи. Новото техно чудо ще се продава от март 2012 г. в Япония на цена около 9,000 и според Nissan, 24 Квтч батерията на LEAF може да 'храни' типичен японски дом в продължение на два пълни дни.

Системата функционира само при наличие на интелигентен електромер и това е една от възможните пречки пред разпространението й на този етап, но в Nissan вярват, че до 4-5 годни инсталацията ще набере популярност. Това съвпада и с vehicle-to-grid прогнозира на Pike Research - базирана в САЩ компания за технически анализи - според която до 2017 г. в глобален мащаб ще има около 90,000 леки и лекотоварни и още окоо 1,500 тежкотоварни превозни средства, оборудвани с V2G технологии.

Това гледане на пред в бъдещето ни напомня за една друга сериозна инвестиция в електрическата мобилност - Autolib системата за споделяне на електрически коли в Париж. Там очакванията са инвестициите от €235 милиона да се възвърнат след около седем години експлоатация. Какво означава това? Ами, чисто и просто прогнози тип 2017 и натам не бива да ни учудват - очевидно компаниите, коити работят по въпроса са наясно с това Wink.

[От: Plugincars]

Прочетено 1687 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 00:53
Маргарита Николова

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.