Print this page
Четвъртък, 10 Октомври 2013 08:11

Замяната на празни с пълни батерии отново на дневен ред?

От
Lykke-Friis-better-place-stancia-gladsaxe
В този блог: Има нов кандидат за системата, която заменя за минути изтощени със заредени електромобилни батерии.

Тези дни си разменяме имейли с човека наричащ се "crazy Viking"Гисли Гисласон. В края на 2011-та отбелязахме неговия електромобилен ентусиазъм и сега се надяваме да стиснем ръце по време на eCarTec изложението в Мюнхен. Както и да го разпитаме за последното му намерение – да купи фалиралата Better Place...

Много от първите електромобилни идеи не успяха (с реализацията). Мрежата от пунктове за бърза роботизирана замяна на батерии Better Place също влезе в тази група. Учудващо, предвид удобството, което тази система представлява. При сегашния ограничен пробег на електромобилите с едно зареждане – в масовия случай до около 150 км – да знаеш, че след като ти свърши заряда за няколко минути ще получиш пълна батерия, се очакваше да е търсена опция.

Системата е много скъпа, инвестициите отидоха на малко под милиард долара. Тръгна само в Израел и Дания, но пък удобствата и са очевидни. Въпреки това, нещата не потръгнаха. Дали защото само един електромобил е пригоден за нея – Renault Fluence Z.E. – дали заради цени или нещо друго, тепърва се надяваме да узнаем. Че нали идеята на тази система беше да премахне притесненията от ограничения пробег. То излиза, че след като не беше масово харесана, значи тези притеснения май ги няма. Не и в степента, която се опитват да им придадат.

Better Place естествено беше обявена за продан. Интерес не липсва, но до сделка още не се стига. Ето, тези дни и последният потенциален купувач – EV Net Group – не изпълни финансовите условия и компанията отново е на пазара.

И тук се появява нашият приятел Гисли. Неговата компания Northern Lights Energy влиза в наддаването за Better Place. Според AutoblogGreen Гисли казва, че "винаги се е интересувал от Better Place" и работи по сделка повече от година. Защото Гисли смята, че "Better Place е чудесна идея с огромна стойност."

Интересното е, че Better Place винаги е била ориентирана към островите. Това ни кара да се запитаме дали Исландия не би била добро място за нов дом на компанията? Едно съживяване ще дойде добре на електромобилния сектор и може да върне Fluence Z.E. на пазара – при това на по-атрактивни цени. Стискаме палци на Гисли и дано да имаме възможност скоро да споделим повече за плановете му за "по-добро място".

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

  Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Прочетено 2410 пъти Последна корекция Четвъртък, 10 Октомври 2013 11:28
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.