Събота, 14 Май 2011 17:00

VW и Audi ще инвестират във вятърна енергия

От
VW и Audi ще инвестират във вятърни паркове

Гигантът Volkswagen планира сериозен завой в посока чиста енергия с инвестиране във вятърни паркове и продажба на електричество като чат от пакет за захранване на електромобили.

Според Financial Times Deutschland, Volkswagen и дъщерната Audi водят сред авто компаниите, като производители и разпространители на възобновяема енергия...

Audi обяви в четвъртък вечер, че ще инвестира десетки милиони Евро в четири големи турбини. Компания отказа подробности за своя партньор, но FTD твърди, че се водят разговори с Bard, която държи офшорния вятърен парк Borkum.

"В момента се водят проговори", е коментирал източник от средите на вятърната индустрия пред FTD.

Лидерът по проекти на Audi, Райнер Манголд е казал на FTD: "Ще произвеждаме електричество, водород и метан – горивата за нашите коли".

От публикацията обаче става ясно също и че VW също има намерение да стане доставчик на възобновяема енергия и да продава енергия на своите клиенти като "гориво" за новите им еко коли.

Идеята е на клиентите да се продава нещо като пакет - кола, плюс гориво за нейното задвижване. С учеличаване на политическия натиск за внедряването на технологии за чиста енергия, VW и Audi искат да се възползват от шанса да предлагат пакети на своите клиенти, твърди още FTD.

VW планира да пусне в продажба своята електрическа кола Up! до 2013 г. Целта на компанията е да играя главна роля в усилията за разпространяване на електрическата мобилност.

Автопроизводителят планира увеличаване на собственото си потребление на възобновяема енергия в свои заводи като този в северозападния германски град Емден.

"Примерът на Audi показва, че традиционният бизнес модел на автомобилна компания може наистина да промени електрическата мобилност", коментира пред FTD Уили Диез от Института за автомобилни разработки в Гайслинген. "Възприемането на електрическите коли зависи от природосъобразното добиване на електричество."

Говорител на Audi е казал пред изданието: "Нашият начален опит показва, че клиентите търсят пълни пакети."

В това определено има логика, особено ако VW и Audi са готови да предложат атрактивен затворен кръг услуги, добавяйки преференциални цени на доставяното от тях електричество, добивано от собствени възобновяеми източници към новите си екологични модели в следващите години. За нас разбира се, най-важно е какво от това може да се реализира в България...

[Изтоник: Financial Times Deutschland]

Прочетено 1618 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 22:18
JACtest

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.