Сряда, 10 Август 2011 10:00

Lotus предлага 'шумно' решение за електромобили

От
Електромобилите си нямат шум, та ще им 'слагаме'

С увеличаващия се брой електрически коли и хибриди по пътищата (не и по нашите все още), започва да става ясно, че тези тихи превозни средства излагат пешеходците на риск. Вчера се повозихме на електрическия Citroen C-Zero, с което Ренърджи България, представител на германската Juwi у нас, вече разполага и нашият 'електро домакин' Иво Цачев потвърди тази тенденция с думите "да, налага се да използвам клаксончето, защото въобще не ме чуват".

Честно казано звучи малко парадоксално такова постижение като намаляване на шумовото замърсяване до минимум да се налага да бъде 'коригирано', но изглежда има такава нужда. Предвид своята репутация на производител на състезателни и високопроизводителни коли за масова употреба, които са всичко друго, но не и тихи, не е изненада, че Lotus Engineering, технологичното и дизайнерско поделение на една от най-известните авто марки в света, работа по задача да направи електро колите по-шумни, с което да допринесе за спасяване на човешки животи...

Но да се правят коли, които просто произвеждат постоянно шум означава допълнително и в повечето случаи ненужно шумово замърсяване. Затова Lotus и HARMAN са създали интелигентна система за предупреждение на пешеходци интегрирайки усъвършенстваната HALOsonic звукова синтезираща и видео система, която локализира пешеходци и изпраща звуков сигнал в тяхна посока, за да ги предупреди за приближаването на колата. Системата дори позволява избор на излъчвания звук, от имитация на конвенционални двигатели, до звуци от научната фантастика!

Системата е монтирана в хибридната Lotus Evora демонстрационна кола и очевидно ще намери място в Lotus Ethos City Car, електрическа кола, която ще намери място в гамата на компанията в следващите години.

Модерната разширена версия на HALOsonic системата за сигурност приема сигнали от визуални сензори за допълване на качеството на звуково синтезиращата система. HALOsonic е разработена специално за електрически и хибридни превозни средства.

Системата на тази последна версия на HALOsonic, съвместна разработка на HARMAN и Lotus, използва камера за определяне на разстоянието, траекторията и скоростта на движение на пешеходци и други обекти на и около пътя, изчислявайки риска от сблъсък чрез сравняване на тази информация с посоката на движение на колата. Новата HALOsonic система използва данни, за да контролира активно силата на външния звуков синтез, с цел да предупреждава пешеходци за местоположението на превозното средство, с което повишава тяхната сигурност и намалява шумовото замърсяване.

При определени условия системата ще генерира звуково и визуално предупреждение за шофьора с помощта на звуковия синтез и арматурното табло.

Новата активна система е оптимизирана за работа в градски условия, където има най-голям риск от сблъсък с пешеходци. Тя е калибрирана да контролира активно силата и височината на звука синтезиран докато колата ускорява от 0-75 км/ч, последователно отчитайки риска от сблъсък с пешеходец в 60-метрова зона пред превозното средство. Всички HALOsonic системи са разработени да консумират малки количества енергия, а с новата активна версия ще се изразходва още по-малко енергия и системата ще увеличава силата на звука само при риск от удар.

Системата е интегрирана в цялата гама HALOsonic продукти, която включва: External Sound Synthesis, Internal Sound Synthesis, Road Noise Cancellation и Engine Order Cancellation. HALOsonic гамата е разработена от Lotus Engineering и HARMAN Automotive и предлага готова за вграждане технология и самостоятелно или вградено ДВГ системно решение.

Правителства от цял сват припознават риска, предизвикан от почти безшумните електромобили и са в процес на създаване на регулация, която да принуждава автопроизводителите да снабдяват колите с предупредителни системи за пешеходци като HALOsonic системата.

Колин Пийчи, главен инженер по контрол и електрически системи на Lotus Engineering коментира:

Интеграцията на видео технология в HALOsonic системата демонстрира гъвкавостта на технологията за включване на нови опции и функционалност, предлагайки по-интелигентна система, която произвежда по-малко ненужен шум, в същото време с консумация на по-малко енергия! Това е само една от няколко разширени функции, разработвани за HALOsonic в момента, превърнала се в глобален модел за защита на пешеходци от този тип и която се радва на голям интерес от страна на сериозни автопроизводители, които искат да отговорят на изискванията на предстоящите промени в законодателствата на САЩ и Япония. HALOsonic системата предлага възможност на автопроизводители да настройват системата според своите желания, предид способностите за синтез на всичко от звук на конвенционален двигател до футуристични дизайнерски звуци.!

Lotus Engineering осигурява и специализирани консултантски услуги на много от производителите на коли и доставчиците на резервни части и е международна призна авто инженерен консултант. Lotus е глобална високо технологична компания с поделения в САЩ, Малайзия и офиси в Германия и Япония. Компанията се разраства динамично и е посветена на развитие на технологиите и за клиентите на Lotus Cars, и за тези на своя Engineering отдел, с решения в области като хибриди, електрически коли и възобновяеми горива.

[Източник: Lotus]

Прочетено 1704 пъти Последна корекция Събота, 28 Декември 2013 12:23
Мартин Хаджистойков

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.