Tesla разработва собствена система за рециклиране на електромобилни батерии

Електромобили

В началото на тази седмица Tesla съобщи, че работи по  „уникална система за рециклиране на батерии“, която според компанията ще доведе до „значителни икономии“ в дългосрочен план.

Както съобщихме вчера, Tesla пусна доста интересен и подробен доклад, в който подробно се разглежда въздействието от продуктите и дейността на компанията, върху околната среда.

На една от страниците в доклада Tesla обръща по-специално внимание на рециклирането на батерии:

"Често срещан въпрос, който чуваме е:" Какво се случва с батериите на Tesla, след като достигнат края на живота си? "Важно разграничение между изкопаемите горива и литиево-йонните батерии като енергиен източник е, че докато изкопаемите горива се извличат и използват веднъж, материалите в литиево-йонната батерия могат да се рециклират. Когато петролът се изпомпва от земята, химически пречиства и след това изгаря, той отделя вредни емисии в атмосферата, които не се възстановяват за повторна употреба. Материалите в батериите, за разлика от тях, са рафинирани и поставени в клетка и ще останат там в края на живота си, когато могат да бъдат рециклирани, за да се възстановят ценните материали за повторна употреба. ”

Подходът на Tesla към рециклирането на батериите е доста по-различен от този на повечето други производители на електромобили, които досега се фокусират върху възможните начини за повторно използване на батериите за други цели.

Много автопроизводители, като Hyundai, BMW и Renault, обявиха планове да използват стари батерии в системи за съхранение на енергия, вместо да ги рециклират, и някои от тях вече го правят с по-стари батерии, които се връщат към тях.

От Tesla споделят, че все още нямат значителен брой батерии, които се връщат към тях поради изтичане на живота, но разполагат с известно количество, което се връща от „R&D, производство, качествен контрол и сервизни операции“, и тези батерии се рециклират.

Компанията твърди, че понастоящем работи с трети лица за рециклиране, но това предстои да се промени тъй като вече се разработва "уникална система за рециклиране на батерии" в Gigafactory 1 в Невада.

„В Gigafactory 1, Tesla разработва уникална система за рециклиране на батерии, която ще обработва скрапа за производство на батерии и батерии, излезли от употреба. Чрез тази система възстановяването на минерали като литий и кобалт ще бъде максимално увеличено заедно с възстановяването на всички метали, използвани в акумулаторната клетка, като мед, алуминий и стомана. Всички тези материали ще бъдат възстановени във форми, оптимизирани за производство на нови материали за батерии."

Tesla вярва, че вътрешният процес на рециклиране на батерии ще доведе до значителни икономии в дългосрочен план:

"От икономическа гледна точка очакваме да признаем значителни икономии в дългосрочен план, тъй като разходите, свързани с мащабното възстановяване и рециклиране на батерии, ще бъдат много по-ниски от закупуването и транспортирането на нови материали."

Дали методът на Tesla за рециклиране ще се окаже по-ефективен от този на другите автопроизводители предстои да разберем, но при всички случаи е хубаво да има различни подходи, за да може накрая някой да стигне до най-оптималното решение.

 

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. гост

С нетърпение чакам и тукашните пунктове за цветни метали да започнат да изкупуват и литиевите батерии на подобаваща цена.
Затова от години си събирам "умрелите"' клетки, които вече са над 50кг.

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна