BMW i3 краш тест резултати – по-добре да не се срещаш с предния капак

Електромобили

BMW i3 получи четири от пет възможни звезди на Euro NCAP краш тестовете.

Като цяло BMW i3 се представя добре на краш тестовете, като защитава по-адекватно хората вътре от тези отвън...

Четири звезди са общият резултат. По-конкретно BMW i3 получи:

  • 86% за възрастни пътници;
  • 81% за деца;
  • 57% за пешеходци;
  • 55% за асистенция за безопасност.

Не трябваше ли да е доста по-добре с карбона?

Такива бяха очакванията, предвид целта на карбоновата структура на i3 – да бъде повишена здравината. Затова резултатът е малко изненадващ и ще потърсим информация за това, която да споделим.

Повече от всичко значение в тази модерна кола има фактът, че тя е до голяма степен изработена от карбон. Затова подробностите за отделните тестове са важни:

Възрастни пътници. Предните места са добре защитени при челен удар. Според датчиците по манекените, колената и бедрата на шофьора и пътника са добре предпазени. BMW твърди, че хора с различна големина и в различни позиции/ ще получават идентично ниво на сигурност. Пре теста със страничната бариера, i3има максимален брой точки, с добра защита за всички части на тялото. В по-тежкия тест за страничен удар в крайпътно дърво или стълб, датчиците отчитат слаба защита на гръдния кош. И накрая, предните седалки и облегалките за главата осигуряват посредствена защита срещу камшичен удар или такъв отзад.

Деца. Тук тест е с две седящи на обратно кукли – имитиращи дете на година и половина и на три години. При динамичните тестове колата получава максимален брой точки за защита и на двете кукли, с минимална вероятно за контакт с части от интериора при страничен удар. Шофьорът обаче не разполага с достатъчно информация за статуса на въздушните възглавници. Съответно рискът от поставяне на дете на шофьорската седалка, без деактивиране на еърбега, е ясно обозначен в колата.

Пешеходци. Бронята получава максимален брой точки за защита на краката на пешеходците и добри общи резултати за всички зони. Положението с капака обаче е изненадващото – за защита в тази зона i3 не получава никакви точки, защото капакът осигурява посредствена до средна защита за главата, а резултатите в основата на челното стъкло и покрай твърдите му колонки са слаби.

Асистенция за безопасност. С електронен контрол на стабилността i3 покрива тестовите изисквания на Euro NCAP. Стандартно, има индикация за не закопчан преден колан, но не и за задните. Има и опция колата да предупреждава за превишена скорост, но тестовете показват, че тя не се очаква да покрие изискванията на Euro NCAP за подобни системи.

Ето, сега е ясно, че предният капак е причина за не до там добрите резултати. Изглежда хората вътре в i3 са по-защитени от тези отвън. На теб как ти изглеждат нещата с безопасността на електрическото BMW?

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари