Tesla оценява Supercharger мрежата на вече близо $350 милиона

Технологии

В този блог: Разрастването повишава стойността на мрежата от зарядни станции на Tesla Motors.

В своя финансов доклад за 2015 г., Tesla посочва нова стойност на изгражданата от компания Supercharger мрежа за безплатно зареждане на нейните електромобили – $339 милиона спрямо предишната оценка за $107 милиона отпреди година...

Към края на 2015 г. по света бяха изградени 584 Supercharger обекта с около 3,400 колонки за зареждане. Според новите данни Tesla оценява всеки Supercharger обект на около $580,000 или близо $100,000 на зарядна колонка.

Така, с физическото разрастване на мрежата идва и значително по-високата й финансова оценка. В края на 2014 г. имаше 334 работещи Supercharger обекта и както вече стана дума тогава мрежата беше оценена на $107 милиона (~$320,000 на обект). С новата оценка говорим за 81% увеличение в стойността на всеки от обектите.

Освен увеличения брой устройства, за повишаване стойността на мрежата имат значение и техническите подобрения, сред които едно от голямо значение – Tesla изработи нов по-тънък кабел за зареждане, с вградено течно охлаждане.

Повечето Supercharger станции работят с мощност до 120 кВт, но вече има и 135 кВт устройства. Важно е да се има предвид, че когато две коли се зареждат на съседни колонки мощността се поделя между тях. Затова, при пристигане на Supercharger станция е по-добре по възможност да се използва място съседните на което са празни.

В България първоначално се очакваше да има два Supercharger обекта през 2015 г., но в края на годината стана ясно, че изграждането им по-скоро ще се случи през 2016 г.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения