С нова технология устройства може да работят с години без батерия

Технологии

В този блог: Нови микро транзистори улавят енергия от заобикалящата ги среда.

Инженери от Университета Кеймбридж са създали транзистор със супер ниска мощност, който може да работи много дълго време без източник на захранване...

Технологията може да се използва в различни сензорни интерфейси и малки устройства за носене или в автономни електронни компоненти, които могат да черпят енергия от заобикалящата ги среда.

Транзисторите са полупроводникови устройства – когато са включени токът протича през тях, а когато са изключени спира. Но когато един транзистор е изключен, известно количество ток все пак протича като през капещ кран. Точно с този ток са си поиграли инженерите от университета, за да захранват новия тип транзистори.

Тези транзистори могат да привличат енергия от околната среда, което позволява на батерията да издържа по-дълго. Първият автор на проучването, Д-р Сунгсик Лий, казва,  че "с тази технология, ако трябва да използваме енергията на една типична AA батерия на база нейния дизайн, тя ще издържи около един милиард години".

В дизайна на новите транзистори има 'Schottky barrier' технология за създаване на по-малки транзистори. Днешните транзистори не могат да бъдат произвеждани в по-малки размери, защото колкото по-малък става един транзистор, толкова повече електродите му си влияят взаимно, което може да го повреди. Но с използването на 'Schottky barrier' в новия дизайн се изгражда уплътнение между електродите и така те могат да работят независимо един от друг.

Според Арокиа Натан, вторият автор на проучването от инженерния отдел на университета, новият дизайн може да се използва в различни сензори и устройства за носене, които се нуждаят от миниатюрно количество енергия, за да работят. В добавка приложение може да се намери в автономни електронни устройства, които могат да улавят енергия от заобикалящата ги среда като бактериите.

От: Futurism


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

особено когато около нас пространството е наситено с различни излъчвания ..., ще е чудесно портативните у-тва да са без батерии, или батериите им да издържат месеци

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения