Sidebar

16
Пет, Ное
2 Нови блога
×
Привет от форума на eCars.bg

Някои хора харесват, други все още не разбират, а трети не си падат по електромобилите. Теб какви електромобилни теми те вълнуват? Имаш ли вече електромобил, планираш ли да си купиш скоро, какъв точно търсиш? Вероятно ще намериш отговори във форума или пък можеш да помогнеш на някой съмишленик да открие такива. Айде, приятно ;)

× Сега е моментът и тук е мястото да ни кажеш какво е мнението ти за форума, какво искаш да се промени и да направиш съответните предложения. Давай :)

Раздел или меню "Литература" или "Downloads"

Преди 4 месеца 1 седмица #4241 от parto
Поздрав на всички почитатели, притежатели или просто интересуващи се от електромобили участници от форума. :)

От около година следя вече почти ежедневно сайта ecars. Адмирации за създателите и модераторите му. За мен е много удобно да има място, където е събрано и преведено най-важното от интернет по тази тема и където бързо мога да следя новостите.

Отдавна се интересувам и следя развитието на електромобилите. Последните няколко години чаках да излезе българска книга, която задълбочено да разглежда устройството и технологиите, използвани при съвременните електромобили, но такава не се появи. За мен, общите, сравнително повърхностни и кратки статии, разпръснати из интернет не са достатъчни. Ако някой иска да получи по-основна техническа и научна информация, да навлезе в някои тънкости и решения в тази област, просто няма да намери нищо в българските книжарници. Толкова се шуми около електромобилите през последните години, а няма една книжчица. Е, има една, но не е точно това, за което говоря. А в тази сфера има много нови неща, макар, че на пръв поглед в главните компоненти на електромобила да няма нищо високотехнологично - електромотори, батерии, инвертори, кабели и т. н. Но поговорката гласи че „дяволът се крие в подробностите“.

Струва ми се, че и статиите и филмчетата на ентусиасти и фирми за конверсии, които имаха бум преди 7-8 години като че ли поизчезнаха от мрежата и нещата поутихнаха. Може би, със засилването на международната конкуренция на играчите в тази сфера, информацията вече не се споделя толкова свободно и просто всеки си работи тихо и не дискутира подробности за постигнатото, освен крайния си продукт – готовия електромобил.

След двуседмично ровене в Нета открих книги и материали на английски по тази тема, които са сравнително актуални. Да, такива има, издадвани са доста през последните 15-тина години. Така че се заех да посъбера на едно място наличната в интернет техническа литература и да направя нещо като стартъп библиотека, или база данни за устройството на електромобилите и свързаните с тях технологии. Имам идея да напиша (по-скоро да преведа и компилирам) книга на български по тази тема, но не знам дали ще намеря достатъчно време.

Предлагам да кача събраната литература във форума, за да спестя на интересуващите се време и нерви за ровене из Интернет. Смятам, че е полезно във форума или сайта ecars да се направи меню „библиотека“, „книги“ или „downloads”. На първо време книгите ще са само на английски, после ще видим – може аз или някой друг да издаде първата книга на български “Устройство на съвременния електромобил“ - нали това ще е колата на бъдещето, трябва да има поне една книжчица на български. Надявам се и други да добавят нови книги и материали към библиотеката.

Смятам, че събраната на едно място доста обширна колекция от книги ще бъде от голяма полза за тези, които биха искали да навлязат на по-дълбоко ниво в тази, активно развиваща се сфера. Кой знае, може би след няколко години да имаме и български производител на електромобили. Или поне на батерии за тях - нали батерията на Тесла е просто пакет от стандартни индустриални литиево-йонни модули. Добре де, знам че не е толкова просто - както казах по-горе, макар да няма нищо чак толкова високотехнологично, подробностите и малките иновации са решаващи. Именно затова е важно да събираме каквото можем от наличната свободно информация.

Знам че имаме български производител на електродвигатели, зарядни станции вече също произвеждаме, също така правим и разни компоненти за автомобилната индустрия - защо да не се престрашим да произвеждаме и главното нещо – електромобила. Защото през 20-ти век, в Третата индустриална революция България не успя да произведе собствен автомобил, макар че имахме прилична за времето си индустриална база. Дано през Четвъртата ИР да успеем да се включим с електромобил – нали технологично е по-прост за проектиране и производство.

Това е засега. Моля, споделете мнението си – дали форума има нужда от раздел „Литература“, търсите ли по-задълбочена технически информация за електромобилите и дали ще има интерес към книга по тази тема на български? Или ако знаете за такива книги – споделете.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 4 месеца 1 седмица #4242 от mumojem
parto, много готино - поздравления за интереса, благодарско за признателността и това, което описваш го намирам за ефективна инициатива.

Времето може винаги да е проблем, но пък резултатите често осмислят труда.

За нови раздели и теми - с удоволствие - добавяме, разбира се, как няма - важното е да се споделя. По други електромобилни форуми е каро кошер, ние в България все още не го превръщаме в гъмжило форума на eCars - надявам се с все повече навлизащите еелектрички и активната дейност това да се променя все по-бързо.

Добавяме раздел библиотека и нека пълненето започне :cheer:

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 4 месеца 1 седмица #4247 от parto
Благодаря за бързия отговор memojem.

Аз съм готов с архива на библиотеката. Получи се 800 MB. Всичко е PDF файлове сортирани в 6 папки. Само трябва да уточним как да го кача или пратя,
че с прикачен файл няма да стане.
Относно това как библиотеката ще се вижда от потребителите - като един архив или директно ще могат да разглеждат 6-те папки - оставям решението на местните власти. :)
Мога да направя и някакво кратко описание на библиотеката ако е нужно.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 4 месеца 1 седмица #4248 от mumojem
Малко сме по Сърбия с едно ЗОЕ - като добарам нет за малко повече време ще я направя категорията.

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 3 месеца 4 седмици #4272 от parto
Здравейте отново

Добавих още малко книжки и Owners`s Manuals за някои електромобили, произвеждани към днешна дата.

Тук временно съм качил архива (вече е 1GB).
ndox.abv.bg/download?id=3a70b48b8e

Линка ще е активен до 31.07.2018.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Създадено с Kunena форум