Sidebar

27
Пон, Май
× Мда, не всичко е електромобили. Ако не намираш подходяща категория за темата, която искаш да пуснеш, току що я намери :)

LED крушки вкъщи - спестен ток за електромобила

Преди 10 години 5 месеца - Преди 10 години 5 месеца #579 от mumojem
Канех се от сума ти време, та накрая почнах да си сменям домашните крушки.

Всъщност вече имам разни енергоспестяващи, уж супер бързо светват до 100%, ама си искам светодиодни и това си е.

Та стартирах с една за работната лампа: Ultralux 4W SMD5630 LS22010427 , недимираща, топла светлина.Супер доволен съм, лампата ми вече не е гореща, свети на 80 градуса, въобще замести си GU10 халогенката идеално.

Купих я от Технополис за 9.49 лв (не слагам линк, че в един момент вероятно няма да е актуален).

За банята пък взех от ИКЕА, чието картонче е на снимката в блога Следва LED намаление

Те са LEDARE E27 LED 400 лумена 6.3W

Заради балона светят като обикновените, не с насочена като спот лунички, чудесно стана в банята.Цената им е 13.5 лв бройката.

За цените, както писах и в блога - изведнъж си дадох сметка защо не падат чак толкова много. Ми тези чудесии са с по 25,000 часа живот, харчат нищо и никакви няколко вата - слагаш и вероятно ще си седят там 10 години. Като го погледнах така, то си е инвестиция за много време напред и веднага почваш да пестиш ток. При мен като сменя всички вкъщи със светодиодни очаквам да падне с 10-15 лв месечно сметката за ток в зависимост от сезона.

Много са вече видовете LED крушки, засега тези съм намерил за най-подходящи цена качество. Избрал съм и други, ще добавям в темата като има новости :).

Чисто и просто – КарамЕЛ :)
Прикачени файлове:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 5 месеца - Преди 10 години 5 месеца #580 от Riko
В прикаченият файл са крушките, които замених в луничките за вграждане в мебелите. Само 2 W на 12 V. Имат много добра осветяемост.
Относно замяната на крушките с LED съм монтирал у дома 11 бр. за около 180 лв. и съм избил парите от спестен разход на енергия за период от 5 месеца.
Прикачени файлове:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 5 месеца #581 от mumojem
Е това сега ме пална пак да ходя да купувам - още не са ми 11 моите :lol: - имам да те гоня. Днес взимам 5 броя Ultralux:


Чисто и просто – КарамЕЛ :)
Прикачени файлове:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 5 месеца - Преди 10 години 5 месеца #582 от mumojem
Тези R50 E14 (виж предния коментар) ги купих - на една двойка и една тройка съм ги сложил, на които преди имаше 35W GU10 спот крушки. Пише, че са еквивалент на 40W, но им давам не повече от 30W равностойност и за разлика от E27 крушките на Ultralux тези не дават задоволителна "топлина" на осветяване. Там където е двойката ще трябва да сложа тройка, малко слабо (и една идея "луминисцентно") ни идват 2 LED крушки.

Ето и сравнение (как светят както топлина) между Ultralux 10W LED 2700К и Енергоспестяваща 20W ИКЕА балонки. LED крушката е малко "по-студена", но е прилично близо до нормална топлина и я приемаме добре.


Чисто и просто – КарамЕЛ :)
Прикачени файлове:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца - Преди 10 години 4 месеца #603 от firesword
Още малко по темата, наскоро ми попадна. Вижте и надолу в коментарите има интересно:

www.facebook.com/photo.php?v=717272061631381

rmania.net/aksesoari-led-lampa-e27-9w-to...-pulsatcii-1845.html

Ако те хване тока, хвани го и ти :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #608 от vesi4
Много интересно видео. Кара ме да се замисля по въпроса. Защо не им слагат на всички ЛЕД крушки по един кондензатор да филтрира пулсациите, струват стотинки.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца - Преди 10 години 4 месеца #609 от firesword
:cheer: Ха , колега мислим еднакво, и на мен първата ми мисъл беше за кондензатора. Виждал съм разни схеми в интернет, където диода е захранен с променливо напрежение - и "кво ни пука нали си свети, пък и ток пестиме!" Според мене най-вече за това го правят - по-лесно е, а и се пести. А честно казано не знам как може да се изчисли кондензатора, но ако имаш една шепа диоди на 3.3V, и през тях минават да кажем 2А (6W крушка) ток, според мен значи, че трябва кондензатора да ти е с голям капацитет. Не съм сигурен. А има и вероятност да намалее светенето при добавяне на кондензатор. Виж при 12V крушки не би трябвало да го има този проблем, там си е право напрежението, и обикновено добре стабилизирано от захранващия блок.

Ако те хване тока, хвани го и ти :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #610 от mumojem
След като си сложих на работната лампа светодиодна крушка имах главоболие няколко дена. Мислех си, че може да е от нея, нямаше от какво друго, но няма как да съм сигурен. След това отшумя и нямам абсолютно никакви оплаквания, а понякога се събира по няколко часа да работя.

Супер интересен тест - направо като енциклопедия в сравнение с моите две залепени снимки. С уреди и познания си стават нещата :whistle: Еваларка на хората.

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца - Преди 10 години 4 месеца #612 от vesi4

firesword писа: :cheer: Ха , колега мислим еднакво, и на мен първата ми мисъл беше за кондензатора. Виждал съм разни схеми в интернет, където диода е захранен с променливо напрежение - и "кво ни пука нали си свети, пък и ток пестиме!" Според мене най-вече за това го правят - по-лесно е, а и се пести. А честно казано не знам как може да се изчисли кондензатора, но ако имаш една шепа диоди на 3.3V, и през тях минават да кажем 2А (6W крушка) ток, според мен значи, че трябва кондензатора да ти е с голям капацитет. Не съм сигурен. А има и вероятност да намалее светенето при добавяне на кондензатор. Виж при 12V крушки не би трябвало да го има този проблем, там си е право напрежението, и обикновено добре стабилизирано от захранващия блок.

След като и крушката с "нажежаемата жичка" има пулсации според мен ще е достатъчно да се сложи кондензатор, който да филтрира пулсациите малко под тези на "нажежаемата жичка" за да сме убедени, че диодните не тормозят очите повече от "обикновенните крушки". Според мен едни 1 000 микрофарада биха били достатъчни. Колега ако имаш линк към схеми на тези крушки ще съм ти благодарен ако ги публикуваш.
Между другото не разбрах защо уреда показва 100HZ при нажежаемата жичка след като честотата на мрежата е 50HZ.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #613 от firesword
Колега и аз се чудех. Според мене отговора е следния - нали 50Hz напрежението е синусуида. Т.е. прави 50 пълни цикъла за 1 секунда. Да обаче лампата прави 2 пика за всеки цикъл щото светва на МАКС и при горния и при долния пик на синусуидата. Напрежението ти е +220 / -220 , няма постоянна съставяща. Поне аз така си го обяснявам :)

Ако те хване тока, хвани го и ти :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #614 от mumojem

firesword писа: Колега и аз се чудех. Според мене отговора е следния - нали 50Hz напрежението е синусуида. Т.е. прави 50 пълни цикъла за 1 секунда. Да обаче лампата прави 2 пика за всеки цикъл щото светва на МАКС и при горния и при долния пик на синусуидата. Напрежението ти е +220 / -220 , няма постоянна съставяща. Поне аз така си го обяснявам :)


Сега на български, моля :lol:

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #615 от firesword
Ей го вна бе :) Това ти е един такт, един от всичките 50 за секунда. Обаче крушката прави пик и в точка 1 и в точка 2, щото на волфрамовата жичка и е все тая накъде върви тока. За 50 такта прави 100 премигвания. :)


Ако те хване тока, хвани го и ти :)
Прикачени файлове:

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #616 от mumojem
Е това е приказка вече! Голем съм електромобилист - от едни крушки не разбирам :lol:

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 4 месеца #625 от earendil
Миналата пролет си вкарах от Китай около 500-600 крушки за лично ползване. От всякакъв вид и размер според нуждите ми.. G10, G5.3, E14, E27 .. от 3 до 7 вата..

Резултата в хотелчето е -2000 kW / месец спестен ток. Избиването - 6 мес = 1 летен сезон и половина (е.. на китайски цени на лампичките).. За много по-рядката смяна да не говорим.. общо за сезона около 15 бройки дадоха фира.. Всъщност вероятно повече няма да има.. т.е. ако ще горят - изгарят бързо.. тези който не са направени качествено (а именно малко термо паста към алуминия)..

Иначе сменях сигурно мин. 50-60 / сезон .. може и повече.
Харесано от: firesword

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 3 месеца #649 от ivanjordanov78
Подкрепям мнението. Вече си е дошло време масово да се използват LED крушки. Може да имат по-висока начална цена, но в последствие вложените пари се избиват много бързо. А и качеството на светлината е по-добро.

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 3 месеца - Преди 10 години 3 месеца #755 от ajcinema
Да споделя и моя скромен опит.
Стартирах процеса преди около 6 години, като минах през всички новоизмислени в това време варианти. През прости диоди, ленти, та чак до комбинирани чипове. В момента всичко вкъщи е LED топла светлина. Снимките са на 9W крушки с голям балон, които избрах заради големите охладители и максималния ъгъл на светене. Консумират между 7,8 и 8,5 вата (премерено с точност), осветеността е идентична на 100 ватова крушка с нажежаема жичка. На снимките се вижда ефекта. Някои все още са без плафони, но скоро и това ще се коригира (заради големия размер на балона, който изрично исках).

Светлината е силна. В хола са 5бр. разделени на 2+3, като редовно ползвам само 2. При 3 крушки светлината ми идва силна, а ако пусна всичките 5 е вече прекалено силна за моя вкус. Цената на крушките е около 16 лева. Както виждате от снимките предимството на големия балон е в липсата на сенки и наличието на дифузна светлина точно както при старите нажежаеми крушки.

Освен това, в индустриална среда смених около 1 800 пури от всички размери. В крайна сметка икономията е огромна, инвестицията се изплаща за срок между 6 и 9 месеца. Тънкостите са във вида чип и драйвер към него. Масова практика е чиповете да се изнасилват до ръба на възможностите си, което води до тяхното прегряване и скъсяване на живота. При качествените лампи (трудно се намират) това не е така и е въпрос на проучвания и тестове за да се налучкат подходящите.
Харесано от: firesword

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 3 месеца #797 от ivanjordanov78
Съжалявам малко за офтопика, но първата снимка е много готина :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 3 месеца #801 от ajcinema
Това е актуалното предложение на колегите от 2R-България за 7 и 12 вата. За съжаление в онлайн-каталога им не откривам модела, който аз използвам. Показаните лампи са с доста скромен ъгъл на светене, но е най-доброто, на което съм попадал. На място могат да се видят доста други неща.
Ето целия раздел от LED осветлението, което предлагат.
Моля публикуването на връзката да не се счита като реклама, а само като информация, която би била полезна на останалите потребители. Цените им също подлежат на договаряне...
Харесано от: firesword

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 3 месеца - Преди 10 години 3 месеца #802 от mumojem

ajcinema писа: Да споделя и моя скромен опит.
Стартирах процеса преди около 6 години, като минах през всички новоизмислени в това време варианти. През прости диоди, ленти, та чак до комбинирани чипове. В момента всичко вкъщи е LED топла светлина. Снимките са на 9W крушки с голям балон, които избрах заради големите охладители и максималния ъгъл на светене. Консумират между 7,8 и 8,5 вата (премерено с точност), осветеността е идентична на 100 ватова крушка с нажежаема жичка. На снимките се вижда ефекта. Някои все още са без плафони, но скоро и това ще се коригира (заради големия размер на балона, който изрично исках).

Освен това, в индустриална среда смених около 1 800 пури от всички размери. В крайна сметка икономията е огромна, инвестицията се изплаща за срок между 6 и 9 месеца. Тънкостите са във вида чип и драйвер към него. Масова практика е чиповете да се изнасилват до ръба на възможностите си, което води до тяхното прегряване и скъсяване на живота. При качествените лампи (трудно се намират) това не е така и е въпрос на проучвания и тестове за да се налучкат подходящите.


9w на LED крушка - верно силнички си ги наредил. Аз съм още на първия си вариант, но със сигурност ще търся по-добри от настоящите, особено на тези с е14 цокъл, които ми заместват спот халогенките.

1800 пури да смениш е невероятно - поздравления за обновлението и икономията!

Чисто и просто – КарамЕЛ :)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.

Преди 10 години 3 месеца - Преди 10 години 3 месеца #803 от ajcinema
Невероятен беше целият процес. Само мога да съм благодарен, че ми позволиха да експериментирам и да доведа всичко до успешен финал. Всичко започна преди няколко години, когато за първи път ми хрумна идеята да вложа LED в собствения си дом. Тогава все още не съществуваха крушките в сегашния си вид. Едва прохождаха лентите...

Най-новата измишльотина на производителите (с цел намаляване на разходите и от там крайната цена) е да ти продадат чиповете, монтирани на подходяща платка (с размери каквито си искаме) и подходящия драйвер. Всичко е чудесно, цената е стотинки... само дето охлаждането е грижа на клиента. Гениално! ;)

Вход или Регистрация, за да се включиш в темата.