Единственият електромобил на рали Дакар ще участва за трети път

Електромобили

В този блог: Електромобил ще участва за трети пореден път в рали Дакар.

Компанията Acciona, която разработва "първият състезателен автомобил с нулеви вредни емисии" заяви участието си в предстоящото издание на рали Дакар. Превозното средство, което е единственият електромобил в състезанието се представя все по-добре с всяка изминала година...

Тази година енергийният конгломерат Acciona обяви, че за трета поредна година ще участва в рали Дакар с изцяло електрическо превозно средство. Компанията е базирана в Мадрид и се специализира в инфраструктурни проекти, насочени към чисти енергийни източници. Следвайки мотото си "Ние вярваме на 100 процента в потенциала на възобновяемата енергия.", Acciona заяви участието си в рали Дакар 2017.

Техният автомобил е единственото превозно средство в състезанието, което "няма да погълне нито капка изкопаемо гориво". Електромобилът, наречен 100% EcoPowered (100% еко захранван) ще бъде управляван от аржентинския пилот Ариел Жатон.

39-тото издание на състезанието ще се проведе в Южна Америка, както се случва от 2009-та насам. Ралито е с дължина около 9 000 км и минава през Аржентина, Боливия и Парагвай. Участниците, включващи автомобили и мотоциклети са 316 на брой, но 100% EcoPowered е единственото електрическо превозно средство сред тях.

Електромобилът се захранва от литиева батерия, подкрепена със соларни панели. В предходните години, новият участник е имал вълнуващи, но разочароващи представяния. По време на Дакар 2015 отборът отпаднал поради грешка в навигационната система, а през тазгодишното издание не е могъл да стигне навреме до началото на 11-тият участък. Това все пак значи, че електромобилът е покрил над 80% от цялото състезание.

Разбира се през 2017-та отборът на Acciona ще стартира с надежда за по-добри резултати. Проектирането на електромобила е започнало през 2012-та, когато малък екип си е поставил за цел да създаде първата състезателна кола с нулеви вредни емисии. Сега автомобилът се захранва от специализирана система от батерии, която в зависимост от условията е способна да измине до 400 км с едно зареждане.

Вълнуващо е как електромобилът стига малко по-далеч с всяка следваща година и с това извоюва все повече внимание от медиите. Рали Дакар 2017 ще се проведе от 2-ри до 14-ти януари. За да събудите интереса си, можете да видите това видео:

От: Electrek


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Много интересна новина! Чух, че Ферари имат интерес към Формула-Е, което си е показателен знак...

Стефан
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари