Соларната електрическа кола Lightyear One с пробег от над 700км?!!

Електромобили

Най-накрая стигнахме до момента, в който можем да научим малко повече за електрическата соларна кола на ентусиастите от Solar Team Eindhoven, които вече няколко години работят по този проект.

Електрическа кола задвижвана от соларни панели далеч не е някаква нова идея, а съществува като концепция от доста време насам и аз лично се сещам откъде за първи път маса хора са научили за подобен тип превозно средство. Или поне така си мисля.

Ако не сте гледали поредицата Naked Gun, горещо ви я препоръчвам! Във вторият филм има сцена, в която се говори за бъдещето на соларните панели и по време на презентация се показва въпросната електрическа кола, която за разлика от Lightyear One, е със соларни панели на предния капак, вместо на покрива.

Да се върнем на представената тази седмица кола обаче и какво казват за нея създателите й от Холандия.

Като цяло е почти невъзможно да се добави значима мощност към електрическо превозно средство, използващо слънчева енергия, тъй като няма достатъчно повърхност за инсталиране на слънчеви панели, за да се достави необходимата енергия за придвижване на превозни средства, които често тежат над 2,000 кг.

Според създателите на тази кола тя може да измине до 725 км по WLTP стандарта с едно зареждане и чрез нощно 8 часово зареждане в гаражен контакт да получи енергия за изминаването на 400 км.

Колата е 5-местна и се захранва от 4 независими мотора разположени на всяко от четирите колела. Все още не е ясно каква точно е тяхната мощност, но като се има предвид че ускорението от 0 до 100 км/ч става за десет секунди, те едва ли са особено мощни.

 

Капацитетът на батерията също не бе разкрит по време на представянето, но по-интересното в тази кола е как тя успява да зарежда същата тази батерия от слънчевите панели на покрива.

„За разлика от конвенционалните слънчеви панели, нашите клетки функционират независимо. Това означава, че дори ако част от покрива или капака е в сянка, другите клетки продължават да събират ефективно слънчевата енергия. Всъщност, нашите слънчеви клетки осигуряват около 20% повече енергия от традиционните."

Те твърдят, че соларното зареждане дава пробег от 12 км след един час събиране на енергия и че колата може сама да генерира енергия, с която да изминава 20,000 км на година.

Опция за зареждане има и на ниво 2 до 22 кВт и ниво 3 до 60 кВт за по-бързо зареждане.

Колата е пусната в предварителна продажба и може да се поръча на официалната страница на компанията срещу не особено скромната сума от €149,000.

Доставките на Lightyear One се очаква да започнат в началото на 2021 г., но компанията предупреждава за бавно скалиране на производството.

Повече за колата във видеото по-долу, в което момчетата от Fully Charged ще ви запознаят по-отблизо с нея.

  

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари