Daimler и BAIC Motor инвестират €655 милиона във фабрика за батерии в Китай

Компоненти

В този блог: Daimler продължават с инвестициите в електрическа мобилност с нов проект за фабрика в Китай.

Само няколко седмици след откриването на първата си фабрика за електрически автомобили в Германия, от Daimler обявиха нов проект с китайския си партньор BAIC на стойност 655 милиона евро.

Това е първият голям проект като част от новите инвестиции на Daimler в електрически автомобили чрез съвместното си предприятие с BAIC в Китай.

Новата фабрика ще подкрепи производството на батерии за електрически автомобили с марката Mercedes-Benz, а двете компании обещаха съвместно да инвестират общо пет милиарда RMB (около 655 милиона евро) в производството на батерии под марката Mercedes-Benz в местния производствен център на Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC) в Пекин.

Като част от това стратегическо рамково споразумение Daimler и BAIC Motor подготвят местно производство на батерии за електрически превозни средства до 2020 г. в BBAC и също така се наемат да осигурят необходимата инфраструктура за локализиране на батериите, използвайки китайски клетки, както и капацитет за научноизследователска и развойна дейност.

С цел улесняване на сглобяването на електрически коли, Daimler ще инвестира в Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC), за да преоборудват съществуващите фабрики на компанията в Китай.

Хуберт Троска, член на Управителния съвет на Daimler AG, отговарящ за Greater Китай и Xu Heyi, председател на групата BAIC, присъстваха на церемонията iпо подписването в Берлин, а гости на събитието бяха също и германския канцлер д-р Ангела Меркел и китайския премиер Ли Кечианг.

"Daimler предприема стратегическа крачка напред в областта на акумулаторните електрически превозни средства в Китай. Заедно с нашия местен партньор BAIC, ние продължаваме да инвестираме в най-големия световен пазар за електрическа мобилност ", каза Хуберт Троска.

"До 2025 г. китайският пазар ще има значителен дял в глобалните продажби на електрически автомобили на Mercedes-Benz. Ето защо местното производство ще бъде от ключово значение за успеха на нашето портфолио от електрически коли и ще бъде от решаващо значение за гъвкавото обслужване на местното търсене. С планираната ни локализация на BEV и батерии с китайски клетки, ние сме посветени на укрепването на региона като иновационен център за автомобилната индустрия."

По-рано през юни тази година двата партньора вече подписаха рамково споразумение за по-нататъшно укрепване на стратегическото си сътрудничество чрез инвестиции в нови енергийни превозни средства (НЕЕ) в Китай. Като част от инвестиционното споразумение, Daimler обяви намерението си да придобие малък дял от Beijing Electric Electric Vehicle Co. Ltd. (BJEV), дъщерно дружество на BAIC Group, с цел засилване на стратегическото сътрудничество с BAIC в NEV сектора.

В световен мащаб повече от десет нови електрически модела на Mercedes-Benz са планирани да бъдат пуснати в експлоатация до 2022 г. През следващите осем години от Daimler планират да инвестират над десет милиарда евро в разширяването на електрическия парк, а новите електрически автомобили ще бъдат произвеждани на четири континента и ще се доставят чрез установената мрежа на Mercedes-Benz Cars.

Daimler ще инвестира около един милиард евро в световното производство на батерии и по сегашни прогнози на компанията до 2025г., между 15 и 25% от продажбите им ще бъдат на изцяло електрически модели.

Регулаторните изисквания в Китай не бяха смекчени въпреки опититите на Германия и това е една от причините компании като Daimler да търсят бързо развитие на китайския пазар, защото още от следващата година най-малко 8% от продажбите им в Китай трябва да бъдат на изцяло електрически коли, а до 2012 процентът трябва да се увеличи на 12.

 


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари