Отново в България – кръг от световно ЕКО РАЛИ с електромобили

Събития

В този блог: От 29 до 31 юли електромобили, хибриди и газови автомобили в ЕКО РАЛИ 2016 България.

Кръг от Световната купа за автомобили на алтернативно гориво на Световната автомобилна федерация (FIA Alternative energies Cup) ЕКО РАЛИ 2016 – България се организира от Спортен клуб "Интерспийд Нова Генерация". Съорганизатор е Българска асоциация за електрически превозни средства (БАЕПС), а ЕЛЕКТРОМОБИЛИ БГ има удоволствието да популяризира събитието...

Първо важната информация за сроковете – заявки за участие в ралито може да се подават от 30 май до 3 юли. Другото важно е, че еко ралито не е състезание за скорост – целта е отсечките от маршрута да се изминават за точно определено време и с най-малък разход на енергия. Следват подробности.

Това е четвъртото издание на състезанието в България и тази година то е част от програмата на Община София – кандидат за Европейска столица на спорта 2018 г. Нашият eCars.bg екипаж участва в първото състезание през 2013 г. – беше едно невероятно ново преживяване за нас, в състезание с абсолютно непознат ни формат и изисквания. Супер забавно, но и с доста неизвестни – трябва да се оправяш в движение.

В ЕКО ралито участват три групи автомобили:

  • електромобили;
  • хибриди;
  • автомобили на пропан-бутан (газ).

Сега подробно за състезанието.

ЕКО ралито не е състезание за скорост. Основното изпитание, за което се отпускат точки за ФИА-класирането, е оценката на способността да се спазва предварително определения часови график за цялото състезание. Това се изразява в идеално време за преминаване на автомобилите от една контрола до друга.

Изисква се управление през целия маршрут на ралито с постоянна зададена скорост при спазване на всички условия на състезанието. От опит казваме, че това е адски трудно, защото ралито не се провежда на затворени пътища. Като се сетим сега как се бяхме наредили зад автобуса от Пасарел към София... не ни се получаваше особено много да спазваме изискването. Има и други ситуации, които правят много трудно спазването на правилата, но според организаторите в това е предизвикателството.

Второто изпитание е свързано с умениeтo състезателната кола да бъде управлявана през целия маршрут на ралито чрез най-добрата възможна техника за екологично шофиране, с най-икономично разходване на енергия или гориво.

И през 2016 г. стартът е от София, след това се минава през Копривщица и Старосел, а финалът е отново в София. Маршрутът за електромобили е 285 километра, разделен на три състезателни етапа с регулаторни тестове за всеки от етапите. Виж го на картата отдясно.

Маршрутът е живописен и приятен и ако участваш да не се притесняваш, че може да ти свиркат заради бавното шофиране – абстрахираш се, опитваш се да спазваш правилата и да се нагаждаш спрямо ситуацията.

Обикновено има доста прилична международна конкуренция и екипажите от други страни са много добре оборудвани с GPS и специализирана техника – още от първите минути на нашето участие разбрахме, че са много наясно с нещата. Предимството ни беше в познаването на местния терен и то трябва да се използва максимално.

Целта на ЕКО ралито е да популяризира новите технологии в автомобилите, предназначени да пестят енергия и да изхвърлят възможно най-малко вредни газове в атмосферата.

За повече инфо (условия и такса за участие и др.) - пиши на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или на фейсбук страницата на събитието.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения