Chevrolet Bolt влиза в пред-производство

Електромобили

В този блог: Chevy Bolt вече тръгва по поточната линия.

Само след седмица Tesla ще представи за пръв път Model 3 и вероятно това е причината GM също да напомня за новия Bolt, който засега е единствената видима конкуренция на Model 3 откъм пробег, хем че последният дори още не сме го зърнали..

Chevy Bolt може да излезе на пазара още в края на 2016 г. и да се окаже първият масов електро модел с по-голям пробег на цена под $40,000. "Да се окаже", защото чудеса стават, та да не казваме "ще" предварително.

За този пробег (над 300 км) Bolt е оборудван с 60 кВтч батерия, за чието зареждане е нужно повече време отколкото при сегашните електромобили. DC зареждането на Bolt ще става с мощност до 50 кВт. За такова зареждане са нужни DC зарядни станции, които все още са на цени над €20,000. На такава станция батерията на Bolt очакваме да се зарежда от 10 до 80% за 45 мин.

При AC зареждането нещата стоят съвсем различно. Chevy Bolt е оборудван със 7.2 кВт бордово зарядно, което означава 7-8 часа зареждане от източник предоставящ такава мощност.

Най-мощните бордови зарядни сега са на Smart ED (опция) и Renault ZOE (серийно) – 22 кВт. Tesla предлага Model S с опция за второ 10 кВт бордово, за общо 20 кВт. И ей така за спорта да не пропуснем новия Rimac Concept One, който също е с 22 кВт бордово зарядно.

Ако до излизането на Bolt на пазара не се случат някакви неочаквани неща, електромобилът на GM няма да има конкуренция. Поне докато не се появи второто поколение Nissan LEAF, Kia Soul EV и BMW i3, както и Tesla Model 3. LEAF вече получи 30 кВтч батерия, а Soul EV и i3 очакват подобен ъпгрейд тази година, но все така ще са далеч от Bolt докато капацитетът на батериите им не бъде удвоен спрямо сегашния.

Ето видеото от поточната линия на Bolt:

В опит да го представят като по-евтин новия си електромобил, от GM продължават да показват цената от $30,000, но реалната е $37,500. Тези $7,500 разлика са данъчният стимул за електромобили в САЩ. Ако данъците ти за годината са $10,000, например, при покупка електро кола като Bolt ти приспадат $7,500. Но ако сумата на данъците е по-ниска не можеш да се възползваш изцяло от тези $7,500, което прави рекламирането на електромобил по този начин некоректно.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения