Tesla Model X вече може да се конфигурира и поръчва от Европа

Електромобили

В този блог: На 29 април, 2016 г. Tesla официално отвори Model X онлайн дизайн студиото за Европа.

В щатите е достъпно от месеци, но за нас в Европа единствената възможност досега беше само за резервиране на електрическия SUV на Tesla. Сега конфигураторът работи и на Model X страницата вместо "Резервирай" има червен бутон "Поръчай"...

Цената на базовия 75D, който замени 70D, е €81,240 без ДДС. Следват 90D и P90D – ето как стартират като цена всичките:

  • Tesla Model X 75D ˜– €81,240;
  • Tesla Model X 90D – €92,340;
  • Tesla Model X P90D – €110,740.

Отново, това са цени без ДДС и без опции или допълнителни пакети. Тях ще можеш да ги разгледаш подробно в конфигуратора, а сега за нещо много важно – гаранцията!

За батерията тя е 8 години, без ограничение на пробега. Това е огромен плюс при Tesla, защото при други електромобили също има 8 години гаранция за батерията, но и праг от определен пробег, например 150,000 км. Нали знаеш – което настъпи първо (годините или километрите).

Причината при Tesla да е така е заради големия пробег, който предлагат в S и X. При 400 км с нормално шофиране дневно може да се изминават много километри и по света вече има не малко хора навъртели по над 150,000 км на Tesla Model S за 2.5-3 години (или по-малко). С ограничение по пробег за гаранцията на батерията това би означавало тя да изтече за една трета от времевия период.

Иначе, общата ограничена гаранция за Model X в Европа е 4 години или 80,000 км.

Като и S, и X се предлага с опция 7 места. Засега не знаем какво ще пише в сертификата за съвместимост на X. Преди време правихме проверка в Холандия и 7-месният S е записан като 5 места, защото двете на третия ред са само за деца. При Model X би трябвало 7-местният вариант да е отбелязано, че е със 7 места, съответно да може да му се взима ДДС в България, но ще пишем допълнително за това, когато го установим.

И накрая, за зареждането. Стандартно, Model X се предлага с 11 кВт зарядно, както и обновеният Model S. При S, обаче, има опция за второ зарядно за обща мощност 22 кВт. За съжаление, при Model X можеш да си поръчаш най-много 16,5 кВт зарядно, което струва €1,400 допълнително.

Така, AC зареждането на X отнема повече време, защото максималната сила на тока е 24A, което някак странно съвпада със старите български черни трифазни контакти работещи на макс 25А.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Нещо не се връзва. Нали мощността е тока по напрежението. При 24A и 220V получаваме 5.2 киловата.

Veselin
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

То е трифазно, затова е 16,5 кВт при 24A

24A x 400V x 1.73 = 16,5 kW

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума