Mercedes-Benz обяви нова 'EQ' марка за електромобили, Generation EQ SUV с 400 км пробег

Електромобили

В този блог: На автосалона в Париж, Mercedes направи официален дебют на новата електромобилна марка EQ.

EQ е съкращение от Electric Intelligence и под тази нова марка Mercedes ще продава само електромобили, както и зарядни станции и домашни батерии. Първият модел ще бъде SUV и е наречен Generation EQ...

Generation EQ е електрически SUV с два електромотора (по един за предната и задната ос) с обща мощност до 300 кВт. Според компанията ускорението от 0 до 100 км/ч ще отнема по-малко от 5 секунди.

Батериите за GEQ ще идват от собствен източник – Deutsche ACCUMOTIVE поделението на Daimler. Миналата година компанията обяви инвестиция от €500 милиона в нова фабрика за батерии в Каменц.

mercedes-benz-generation-eq-elektricheski-suv-interior

Капацитетът ще може да се увеличава до макс. 70 кВтч, което според нас ще означава реален пробег около 400 км. За сравнение, Агенцията за опазване на околната среда в САЩ даде на Tesla Model X със 75 батерия пробег 380 км.

За зареждане на GEQ са му предвидили Combined Charging System (CCS) контакт с мощност 50 кВт, но с възможност да стига до 150 кВт. Много ни е интересно какво имат предвид с тази 'плаваща' мощност и за да научим повече ще трябва да съберем допълнителна информация. Има готовност и за зареждане с до 300 кВт, както и безжично.

Вътре в GEQ на мястото на арматурното табло има 24-инчов TFT екран (53 x 11 см), а по средата между седалките всичко на централната конзола се управлява с докосване – няма механични елементи. Огледала на вратите също няма – на тяхно място са монтирани камери.

Станаха много няма, но ето още едно – липсва информация кога Generation EQ ще излезе на пазара, с изключение на едно "близо е до производство", което според слухове на автосалона може да започне още през следващата година. Вероятната базова цена е около €49,000.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения