Ток потича по електромобилни артерии в Италия и Австрия

Електромобили

В този блог: Общ проект за бърза зарядна мрежа в Италия и Австрия изпълняват Enel и Verbund.

В инициативата освен двете електроразпределителни компании се включват още Renault, Nissan, BMW и Volkswagen Group Italia...

Проектът се казва Electric Vehicle Arteries (EVA+) и представлява план за създаване на бърза зарядна инфраструктура за електромобили по ключови пътища и магистрали в Италия и Австрия. За осъществяването му вече е сключено грантово споразумение за макс. €4.2 милиона с Innovation and Networks Executive Agency (INEA). EVA+ ще бъде стартиран официално в Брюксел през януари 2017.

Проектът е тригодишен и включва монтаж на 200 бързи зарядни станции с CSS Combo 2, CHAdeMO или AC опции за зареждане. От тези 200 устройства, 180 ще бъдат монтирани в Италия от Enel и са разработени така, че на тях да може да се зареждат по два електромобила едновременно за 20 минути. Останалите 20 ще монтира SMATRICS поделението на Verbund в Австрия. В прес съобщението на Enel няма информация как точно ще участват автопроизводителите.

Италия определено е по-голямата от двете държави, но въпреки това съотношението между броя на планираните за монтаж станции в двете страни е 9 към 1 в полза на Италия. Това оставя значително по-малко зареждачки за австрийските пътища, които пък ще са от полза за пътуващи транзитно през страната като нас българите.

EVA+ проектът ще бъде съфинансиран с до 50% от Европейската Комисия чрез Connecting Europe Facility (CEF) и ще допринесе за реализирането на Trans-European Transport Network (TEN-T), чиято цел е да осигури подкрепа за изграждане и модернизация на транспортната инфраструктура.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума