Чешка компания представи свои електробуси у нас

Електромобили

В този блог: Производителят на електрически автобуси SOR демонстрира два модела на ток.

Откликнахме на изпратена от посолството на Република Чехия у нас покана да се присъединим към събитие за представяне на електрически автобуси, които чешката компания SOR произвежда от 2010 г...

Електробусите на SOR са със специална по-лека каросерия монтирана върху стандартни шасита, които се използват и за ДВГ моделите на компанията. Двата модела, които видяхме на представянето, са с дължина 8 и 11 метра, съответно за 16+1 и 23-29 + 1 пътника.

Досега компанията е продала повече от 30 електробуса в различни европейски държави, а от ноември 2016 г. във Враца върви тестово електробус на SOR, който за три месеца е изминал 8,000 км при около 160 км дневен работен пробег.

Ето малко технически данни за представените електрически автобуси:

  • Мощност: 120 кВт;
  • Макс. въртящ момент: 968 Нм
  • Батерия: 172 кВтч
  • Макс. скорост: 80 км/ч

SOR произвежда и тролейбуси, които са вече отдавна са утвърдени като возила за разлика от сега навлизащите в употреба електробуси. Интересното при тролейбусите на SOR е, че сега ги правят с батерии на покрива за аварийните случаи.

Това означава, че когато се налага откачане от мрежата поради различни причини, електробусът може да продължи да се движи като електробус. Сега в София има тролейбуси, които за такива аварийни случаи разчитат на малък дизелов двигател.

По време на изложението за тежкотоварна техника в Хановер миналата година SOR показа и доста по-модерен като дизайн ENS12 електробус с батерии в ъглите на покрива.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения