Tesla преговаря с Индийското правителство за облекчение на вноса и строеж на фабрика

Електромобили

В този блог: Елон Мъск отново в преговори с правителство – този път с индийското.

Електромобилните ентусиасти от Индия чакат Tesla да влезе в страната от доста реме и наскоро се организираха и започнаха да оказват натиск върху компанията и правителството да намерят решение.

Елон Мъск вече потвърди, че Тesla е в преговори с правителството на Индия, за да поиска "временно облекчаване на санкциите и ограниченията върху вноса" поне докато Tesla успее да построи местна фабрика.

Новината идва след някои обърквания относно способността на Tesla да внася електромобилите си в Индия, които излязоха наяве миналия месец.

По това време Мъск изрази загриженост относно местните разпоредби, които принуждават чуждестранните търговци на дребно да доставят 30% от своите части на местно ниво, смятайки че това би предотвратило вноса на Tesla в Индия.

От министерството на търговията и индустрията обаче му отговориха, че опасенията му са грешни и те всъщност са предполагали, че Tesla първо ще построи фабрика на местно ниво и тогава ще започне да продава колите си в Индия.

Един от местните производители на електрически коли Ананд Махиндра дори се пошегува с Мъск (доста хора май го правят напоследък) наскоро питайки го, "Нали не искаш да оставиш целия пазар на мен?", на което Мъск върна отговор с краткото – Good point!

Както на повечето останали пазара за момента, обаче, първоначалните планове на Tesla са колите първо да се внасят. Действащите закони действително биха предотвратили вноса на коли или биха наложили сериозни санкции на компанията, но съвсем скоро този проблем може да се реши тъй като вече са започнали преговори между Tesla и правителството, които този път изглежда ще доведат до реален резултат.

Индия планира до 2030 г. в страната да се произвеждат само електрически автомобили и е сред държавите работещи най-усилено в посока възобновяема енергия и намаляване на вредните емисии.

Докато търсенето в Индия е предимно за малки превозни средства, пазарът е толкова голям и постоянно нарастващ, че Tеsla определено би реализирала добри продажби на Model S, Model X и Model 3, ако се построи местна фабрика и започне производство на местно ниво. Това вероятно би намалило значително и цената на колите за местния пазар.

Изглежда повече от логично една от Гигафабриките на Tesla да бъде построена именно в Индия, където пазарът се очаква да продължава да расте със сериозни темпове в следващите 10 години и компания като Tesla би помогнала значително на правителството да изпълни плановете си до 2030 г.

Съвсем наскоро стана ясно, че Индия иска дори да съкрати срока за преминаване към електрическа мобилност с още три години и да изпълни проекта си до 2027 г., така че помощ със сигурност ще им е нужна и очакваме развръзката на разговорите между Tesla и правителството за потенциалната им съвместна работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения