Заводът на Daimler в Унтертюркхайм ще произвежда задвижващи системи и батерии за ел.коли

Електромобили

В този блог: Daimler с една крачка напред към електрическото бъдеще с поредната новина за модернизиране на най-големия завод на компанията.

Определено прави впечатление, че от големите автопроизводители в последните няколко месеца Daimler са едни от най-активните в посока преминаване към производство на електрически коли и батерии.

По-рано тази година те обявиха, че главният завод на Mercedes-Benz в Унтертюркхайм ще се адаптира към производството на електрически двигатели, а тази седмица научаваме, че в този завод ще започне също и производството на батерии и други компоненти за електрически коли.

Заводът в Унтертюркхайм е един от най-старите и големи заводи на Daimler за автомобили с двигатели с вътрешно горене и това определено е положителен знак за промяната, която предстои на марката Mercedes Benz през следващите няколко години.

Споразумението, постигнато между ръководството на предприятието и работния съвет, включва мерки за повишаване на гъвкавостта и ефективността. Това се отнася например до оптимизирането на работното време на централата, както и до въвеждането на нови модели с по гъвкави смени и преквалифициране на персонала.

Ръководството и работният съвет на завода също така се се договорили, че в Унтертюркхайм ще се сглобяват модулите за задвижване на електрически автомобили от компактния до горния и луксозния клас на марката EQ.

Голяма част от персонала, който работи в този завод ще премине през специални курсове и преквалификация посредством проекта "house eATS", който ще има за цел да разработи технология за следващото поколение електрическа задвижваща система на Mercedes Benz.

"E-Technikum" в секцията Mettingen на завода, договорена в първия етап на преговорите, ще бъде допълнително модернизирана и значително разширена, за да се превърне в център за компетентност, в който ще тестват прототипи на новите електрически задвижващи системи.

Заводът в Untertürkheim ще бъде отговорен и за изграждането на системи с горивни клетки, а според предишно споразумение сключено през 2015, следващите няколко години ще бъдат инвестирани още няколко милиарда евро в допълнително модернизиране на завода.

Mercedes-Benz прогнозира, че изцяло електрическите автомобили ще представляват между 15 и 25% от общите им продажби до 2025г., но поне на този етап тези цифри изглеждат по-скоро оптимистични предвид факта, че все още са далеч от пускането на масов електромобил.

Само няколко седмици след откриването на първата си фабрика за електрически автомобили в Германия, от Daimler обявиха нов проект с китайския си партньор BAIC на стойност 655 милиона евро.

Може би фабриката, която ще се използва за производството на батерии ще им помогне да достигнат този процент по-бързо, но за да се случи това те ще трябва да увеличат значително продажбите си на местния пазар, а това изглежда се оказва проблем, след като буквално всички големи автопроизводители се вдигнаха на бунт срещу "суровите" изисквания в Китай тази седмица.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения