Sono Motors представи официално соларната си електрическа кола

Електромобили

В този блог: Sono Motors представи официално соларната си електричееска кола.

От Sono Motors се възползваха добре от еуфорията създала се около официалното обявяване на Tesla Model 3 и през изминалия уикенд представиха своята малка соларна-електрическа кола - Sion.

Проектът на Sono Motors набързо набра популярност след създаването на кампания в Indiegogo, която успя да събере капитал от €500,000 с които бе разработена  прототипна версия на колата.

Изтъкван като първият електрически автомобил, който може да бъде зареждан (до голяма степен) чрез слънчева енергия Sion e оборудван с 330 вградени соларни клетки монтирани на покрива, от двете страни, тавана и задната част на колата.

При наличието на достатъчно слънчева светлина панелите могат да генерират електричество достатъчно да увеличи пробега на колата с до 30км на ден.

Батерията бе планирана да се предлага в две версии - 14,4 и 30кВтч, но слаб интерес към по-малката батерия заради пробега принуди компанията да се откажа от нея и за старт тя ще се предлага с по-голямата батерия, която е достатъчна за изминаването на до 190км с едно зареждане.

На клиентите ще се дава възможност да взимат батерията на лизинг подобно на това, което прави Renault със Zoe или да купуват батерията директно.

Една много интересна особеност на Sion е включването на мъх в таблото за управление като система за филтриране на въздуха. Той филтрира до 20% от фините частици прах, a освен това изглежда и наистина готино.

Електрическият Sion отвътре

Друга привлекателна особеност на Sion е двупосочното зареждане, от което колата може да доставя електроенергия на обикновени електронни устройства, които използват битов щепсел с мощност до 2,7kW.

Сред инвеститорите в Sion Motors са: Марита Хансен (eProjekt TNS GmbH, eTourEurope, eRUDA), Матиас Уиленберхер (основател на juwi) и Böllinger (специалист в производството на иновативни прототипи и производство на части за разработка в областта на задвижващата техника).

Sono Motors трябва да генерира 5,000 предварителни поръчки, за да може да започне производството на колата, но засега няма налични данни за броя на направените предварителни поръчки. Компанията очаква да започне производство на колата през 2019.

Цената на колата е €16,000, без батерията, с отстъпки за предварителна поръчка на уебсайта на компанията.

Идеята за соларната кола е интересна, но може би е прекалено рано за подобен тип технология и трябва първо електромобилите да станат по-масови, за да може подобни иновативни проекти да имат по-голям шанс за реализиране.

Повече за екипа създал Sion и малко повече за колата може да научиш от промо видеото по долу.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

браво, прекрасно!
мисля, че това е посоката, + фотоволтаици на покривите, батерии в/по стените и всичко заедно работи в синхрон!

Последно редактиран Преди 6 години от nedi alex nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения