Cummins изпревари Tesla с представянето на изцяло електрически камион

Електромобили

В този блог: Още една голяма авто компания прави първа крачка от дизеловите към електрически двигатели.

Докато феновете на електрическите камиони трескаво очакват официалното представяне на изцяло електрическия камион на Tesla следващия месец, един от най-старите и големи производители на дизелови двигатели Cummins ги изпревари представяйки своя електрически камион тази седмица на скромна церемония в Индиана, САЩ.

Камионът тежи малко над 8 тона и може да поеме товар до 20 тона, което не е никак лошо постижение предвид факта, че батерията му е с мощност от само 140kW. 

С едно зареждане електрическият AEOS може да измине не особено впечатляващите 160км, но при нужда от по-дълъг пробег всеки, който желае да си закупи камиона ще може да избере и добавка от дизелов удължител, който ще добавя още 320км пробег.

Официално камионът обаче е обявен и ще се продава като изцяло електрически, а дизеловият удължител ще се предлага само като допълнителна опция. От Cummins споделят, че камионът може да бъде напълно зареден за един час, но целта им е да намалят това време допълнително с по масовото навлизане на камиона.

Кога точно ще се случи това обаче засега остава мистерия, защото както много други компании и Cummins са на фаза концепция. Ако не друго поне имат един построен прототипен модел построен от компанията Roush (на снимката по-долу)

С приближаването на официалното представяне на Tesla Semi все повече концепции за електрически камиони като този започнаха да изплуват на повърхността, а наскоро дори стартъп компания от Унгария се провъзгласи за първата представила електрически камион, който обаче по-скоро приличаше на облечен с лепенки дизелов.

Всички искат да яхнат вълната покрай Tesla, но надали някоя от тези компании реално ще успее да изпревари Tesla с комерсиализацията на подобни превозни средства, още повече като се има предвид, че Tesla Semi се спряга да бъде с пробег в диапазона на 350-500км и с възжност за автономно управление.

Въпреки всичко е хубаво да виждаме, че все повече компании от цял свят започват да правят стъпки към по-чисто и зелено бъдеще макар доста от тях все още да са на етап концепции, разработки и тестове. 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения