Продажбите на електромобили в Скандинавския регион достигнаха нови висоти

Електромобили

В този блог: Нови рекорди при регистрациите на електромобили в Скандинавския регион.

Скандинавците продължават да увеличават броя на по-чистите превозни средства по улиците си и през третото тримесечие на тази година са достигнали нови висоти регистрирайки 39% ръст на новорегистрираните PHEV и BEV модели спрямо същия период за миналата година.

Според статистика на скандинавското издание Insero Quarterly, което публикува информация свързана с развитието на електрическата мобилност в региона, за последните осем години в Швеция, Дания, Финландия и Норвегия са регистрирани над 200,000 нови PHEV и BEV автомобила.

Най-продаваният BEV за третото тримесечие на тази година отново е бил Volkswagen E-Golf с 2,219 бройки, а Volkswagen Passat GTE пък е бил най-продаваният PHEV модел с 2,008 продажби за същия период.

Като цяло пазарът на електромобилите се разделя на 54% в полза на PHEV моделите и 46% за изцяло електрическите. Тази разлика обаче се дължи на факта, че в Швеция и Финландия са по-търсени PHEV моделите, докато норвежците се бухат стабилно на ВсичкоТок.

И като стана дума за Норвегия, там през третото тримесечие на тази година са продадени 16,061 нови електромобила, което съставлява 73,1% от общия дял на продажбите на BEV в региона за същия период.

Поглед към останалите скандинавски страни показва, че Швеция заема второ място с 21,1% от продажбите на електрически автомобили. Във Финландия и Дания продажбите на електромобили също са се увеличили, но сборно те съставляват едва 5,7% от общите продажби в региона.

Добре се движат норвежците засега и догодина с навлизането на нови модели като Tesla Model 3, Nissan Leaf 2018 и редица други тази бройка от 200,000 електромобила има потенциал да се удвои още в рамките на следващите две-три години.  


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

ignor-tv.jpg
welcome-ecars.jpg