Tesla по китайски с $350 милиона подплата от Alibaba

Електромобили

В този блог: Alibaba и Foxconn вкарват $350 милиона в 'Tesla clone' на китайски стартъп.

От миналата година Xiaopeng Motors разработва нов електро модел, наречен от някои 'Tesla clone'. Самият основател на компанията признава, че творението му е силно повлияно от Tesla и нейните отворени патенти...

Външно идеята на Xiaopeng не ни прилична особено на никой от моделите на Tesla, но вътре нещата седят по друг начин. Интериорът на Xiaopeng Xpeng (ъ, о...), както се казва моделът, наподобява силно този на Tesla Model S.

Копирали са големия екран, това е очаквано, защото е най-отличаващият елемент на Model S. Но и рамката на екрана зад волана е супер идентична, което вече си е брутално копиране.

То в един момент ще се получи така, че много коли ще са с такива големи екрани, но сега всеки, който предложи такова решение, че ще е с клеймо "Tesla копирач".

Откъм техническата част имаме едно дежурно обещание за 500 км пробег, което вече става норма на заявка и не ни учудва. Постижимо е, въпросът е дали и на каква цена. Естествено, досещаш се, Xpeng ще има и автопилот.

И цялата тази работа не е на ниво концепт. Xiaopeng Motors вече е започнала малко производство в края на 2017 г. и с новите яки кинти смята, че ще изкара Xpeng на пазара тази година.

Остава само въпросът дали използването на патентите на Tesla в случая е "на добра воля", както компанията изисква.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари