Hyundai IONIQ "победител" в зимния тест на Норвежката електромобилна асоциация

Електромобили

В този блог: Зимен тест на 5 електромобила в Норвегия с интересни резултати.

Норвежката асоциация на електрически превозни средства реши да проведе задълбочен зимен тест с 5 популярни електромобила, за да види как те се представят в суровите скандинавски условия...

Между Nissan LEAF, VW e-Golf, Hyundai Ioniq Electric, Opel Ampera-e (Chevy Bolt EV) и BMW i3, асоциацията обяви, макар и леко колебливо, Ioniq за победител.

В продължение на два дни са навъртели около 700 километра с всеки от електромобилите и са успели да съберат интересна информация за ефективността, скоростта на зареждане и цялостното представяне в студено време.

От гледна точка на шофирането, тестовият екип e установил, че "Nissan LEAF и Volkswagen e-Golf изпъкват по отношение на безопасност и стабилно управление", докато BMW i3 и Opel Ampera-e не се отличиват с такива качества в тази категория.

По време на тестовете екипът е успял да събере доста данни и за това как различните задвижващи системи влияят на работата на всяка кола в зимни условия.

Ampera-e например е с най-големия батериен пакет и най-дълъг официален пробег, докато Ioniq Electric разполага с най-малката батерия.

Но както вече стана ясно, Ioniq е шампион по ефективност (разход на енергия) и чрез тези тестове асоциацията е установила, че зимният му пробег е подобен на всички останали електромобили в теста, с изключение на Ampera, въпреки по-малката батерия.

Освен по-добрата си ефективност, Ioniq е поддържал и по-висока скорост на зареждане от всички останали, което е наклонило везните в негова полза за първото място в класирането.

Въпреки всичко обаче според екипа провел тестовете никой от петте електромобила не предлага перфектно решение и затова с доза колебание асоциацията е обявила IONIQ за първенец в теста.

Ampera-e все още е най-добрият избор, ако имаш нужда от по-дълъг пробег, а ако най-много те вълнува начинът на управление, би следвало да се ориентираш към VW e-Golf, поне според препоръките от Норвегия.

Друга важна информация извлечена от този тест е свързана с консумацията на енергия на LEAF при студено време.

Както ще видиш на картинките по-долу, въпреки че се очакваше промяна в новия модел от тази година, LEAF все още има проблеми в тази категория заради по-елементарен контрол на температурата на батерията.

 

 

 

 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума