Завръщане в бъдещето: Morris J-Type в електрически вариант през 2021

Електромобили

Ретрото винаги се връща на мода, било то под формата на мода, музика или автомобили.

Англичаните имат доста класически автомобили от 60-те и 70-те и не малко от тях вече са преродени в електрически вариант.

Минито вече върви на ток, лондонските таксита имат електрическа версия, а миналата година и Jaguar обяви, че ще направи електрическа версия на своя класически Е-Type.

Сега към тях се присъединява и още един класик, легендарният малък ван, Morris J-Type.

В края на миналата седмица Morris Commercial показа Morris JE, електрически вариант на класическия модел от 50-те, който е запазил доста от автентичния вид на предшественика си. 

Компанията планира да използва платформата, на която е основан J-Type и за друг тип електрически превозни средства и твърдо заявява, че повече няма да произвежда бензинови автомобили. С две думи от тук нататък Morris Commercial минава на ВсичкоТок.

По предварителни данни Morris JЕ ще бъде оборудван с 60 кВтч батерия, която ще стига за около 320 км пробег и ще може да се зарежда на DC станции до 80% за 30 мин.

Ванът тежи около 1,500 кг, а заедно с полезния товар теглото му скача до 2.5 тона. Колкото до максималната скорост, тя е ограничена до 145 км/ч.

На пръв поглед само обявената цена от 60,000 лири изглежда като недостатък, но кой знае, може да се намерят достатъчно заможни хора с носталгия към миналото, които да извадят тези пари. 

С подкрепа от държавни субсидии цената може да падне с някоя и друга хилядарка, но все така сумата си остава сериозна. Все пак има две години до пускането му на пазара. Може пък дотогава от Morris Commercial да свалят цената.

Компанията е предвидила да произведе 50,000 бройки от тази реликва и определено ще бъде голямо постижение, ако това се случи и успеят да ги продадат на тази цена. 

Дизайнът и инженерното проектиране се извършват в Уорчестършир, но все още няма обявена локация за производството на електрическия ван, който се очаква на пазара преди края на 2021.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения