Протести може да забавят строежа на Гигафабрика 4 в Германия

Електромобили

Активисти от германската асоциация за опазване на природата започнаха протести срещу строежа на четвъртата Гигафабрика на Tesla.

Ясно беше, че стартът на строежа в Германия няма да е съвсем безпроблемен и е важно с колко време потенциално тези протести ще го забавят.

Сеченето на дървета със сигурност не е практика, която следва да се насърчава, но какъв точно е случаят с терена, на който Tesla трябва да построи четвъртата си Гигафабрика?

Според протестиращите от различни природозащитни организации, мястото, на което трябва да се построи фабриката, е сложна екосистема, в която има и застрашени видове животни.

Демонстрантите, облечени в жълти предпазни жилетки, базирани на френското движение за жълти жилетки, критикуваха недостатъчното обществено участие и призоваха за запазването на гората. Според тях съществува възможност и питейната вода в района да бъде замърсена ако се премине към строежа на фабриката.

Членовете на Асоциацията за опазване на природата (NABU), които се събраха да протестират казаха, че предстоят още протести през този месец.

Някои от тях заявиха, че фабриката ще замърсява района, но не понечиха да се обосноват как точно ще става това и каква тежест ще има въпросното замърсяване.

В интернет пространството обаче има доста коментари по темата от германци, които живеят в близост до района и те имат различно мнение по въпроса.

Доста хора твърдят, че въпросната "естествена гора" всъщност не е точно толкова естествена, за колкото я представят протестиращите.

Според доста коментари тази гора е изкуствено създадена с цел сеч и огромна част от дърветата в нея не са израснали сами, а са били посадени.

Някои хора спекулират, че това са жалки опити на местните тартори да забавят умишлено старта на строежа, което със сигурност не изглежда като невъзможен вариант.

Проблемът със застрашените видове и всички животни обитаващи мястото със сигурност остава като препятствие и Tesla ще трябва да намери начин да го разреши.

Но това с гората е интересно. Tesla се е ангажирала да посади три пъти повече от изсечените дървета, но въпреки всичко това не следва да е зелена светлина за сеч.

Деликатна е ситуацията и аз лично не разбирам едно нещо, а именно защо изначално като се избира терен за подобен проект не се избира просто място, като това в Китай да речем?

Защо трябва да е в гората точно?

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения