MAN подготвя сервизите си в Европа за обслужване на електрически превозни средства

Електромобили

Сервизирането на електромобилите все още е мътна зона и на повечето автопроизводители им предстои дълъг процес на преконфигурация и обучаване на персонал.

Сервизният аспект си важен и въпреки че на електромобилите като цяло им се налага много по-рядко да ходят на сервиз, когато това се случи трябва да има наличен обучен персонал, който да може да се справя с различните видове проблеми.

MAN Truck&Bus е  от първите компании, които публично обявяват как и за какъв период от време смятат да подготвят и преконфигурират своите сервизи за поемането на електрически превозни средства.

Само до края на тази година предстои 110 сервиза на MAN в Европа да бъдат пригодени за ремонт и диагностика на електрически превозни средства, а до края на следващата година бройката трябва да нарасне до общо 170.

В част от сервизите на MAN ще могат да се извършват ремонти на високоволтови системи, докато в други ще има фокус върху батериите. Някои сервизи пък ще бъдат поетапно преквалифицирани в центрове за електрическа мобилност.

Във всички сервизи на MAN ще има специални инструменти за работа с високоволтови системи. Освен това в избрани сервизни партньори на MAN ще има най-малко по двама обучени електрически специалисти, които ще могат да правят диагностика и ремонт на електрически превозни средства.

От MAN споделят също така, че ще в техните сервизи ще могат да се връщат, заменят и ремонтират батерии, като при нужда те ще служат като посредник за  отасянето на батериите за рециклиране.

Изначално обаче в тези сервизи няма пряко да се извършва ремонтът на самите батерии, а те ще бъдат отнасяни на други специализирани за целта места тъй като MAN все още не е в готовност да поеме големите разходи за малкия обем работа по тази линия.

Преконфигурирането на сервизите ще започне от локации в близост до които има най голям обем електрически превозни средства на MAN, колкото и малко да са те все още.

Интересно е какви планове имат от MAN за цялата мрежа и бидейки собственост на VW дали ще направят така, че на повечето места да могат да се сервизират и други марки електрически превозни средства.

Засега те разполагат с електрически ван eTGE, който се произвежда от IAA Commercial Vehicles, електрически автобус Lion's City и електрически камион eTGM, който от началото на тази година се произвежда в малки количества.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения