Volvo Trucks стартира тестове на електрически самосвал и бетонобъркачка

Електромобили

Volvo Trucks започва практическите тестове на изцяло електрическо транспортно решение за строителната индустрия.

Скандинавската компания Swerock ще има възможност първа да тества двата различни вида тежкотоварни камиони на ток.

Електрически камион Volvo FM, оборудван със смесител, ще се използва за доставки на бетон, а освен него ще се тества и Volvo FMX самосвал, който ще се ползва за по-големи инфраструктурни проекти.

На този етап Volvo се въздържа от споделяне на технически данни за двата камиона, така че най-вероятно ще ги научим след края на тестовете заедно с резултатите от тях.

В допълнение към анализа на ефективността на двете превозни средства от тестовете ще се извлича и информация за зареждането и най-вече нуждата от изграждане на зарядна инфраструктура за подобен тип превозни средства.

От Volvo не случайно са избрали Swerock за първите тестове на тези камиони в реални условия. Компанията вече има не малко опит в тестването на нови технологии и вече разполага с 15 хибридни бетонобъркачки.

Тестовете със Swerock ще изследват аспекти като намаляване на шума, безопасност на строителната площадка и комфорт на водача.

Шумът от повечето тежкотоварни камиони прави работата в близост до тях не особено приятно преживяване и навлизането на повече такива в този сектор безспорно ще бъде от значителна полза за работниците.

Стискаме палци на Volvo и Swerock да направят сполучливи тестове и оптимизации, за да може час по-скоро да се стигне до по масовото използване на такива камиони от строителните компании.

На места в Европа, като в Швейцария например, от началото на следващата година влиза в сила нов закон за обществените поръчки, според който публичните средства трябва да се използват по екологичен и социално устойчив начин - което може да има последици за обществените строителни проекти и строителната техника използвана за тяхното изграждане.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари