Škoda стартира производството на електрическия ENYAQ IV

Електромобили

Още един сериен електромобил, този път в SUV класа, където предложенията са все още малко.

Škoda започна производството на първия си изцяло електрически модел базиран на новата архитектура на VW групата (Modular Electrification Toolkit - MEB) – ENYAQ iV. На пазара вече е малкият Citigo, близнак на VW e-Up! от предното поколение архитектура на компанията.

За производството на ENYAQ Škoda е инвестирала €32 милиона в преоборудване на завода в Млада Болеслав. Това преоборудване позволява на една поточна линия да се правят модели от MEB и MQB платформите, с план за 350 ENYAQ бройки дневно в бъдеще. Една от интересните технологични добавки е монтирането на термо камери в отделението за сглобяване на батерии, чието предназначение е да засичат температурни промени и да задействат предупредителна система при нежелани отклонения.

Както и при други електромобили от групата, за ENYAQ iV са предвидени 3 различни батерии, с очакван реален пробег до около 480 км с най-голямата батерия (официално 536 км по WLTP цикъла).

Навлизаме си с бързички темпове в дигитализацията и ето в тази връзка ENYAQ iV ще е първия модел на Škoda с Head-Up Display с добавена реалност, показващ скоростта и пътните знаци в две зони от основното зрително поле на шофьора.

Междувременно, в средата на ноември докато обновявахме една от монтираните от екипа на eCars зарядни станции в Пловдив, дойде чисто нов (на 2 дена) Superb плъгин хибрид. Моделът вече се продава у нас и въпреки че сме си повече по чистите електрички, тези коли също се предлага и купуват и трябва да се зареждат с ток.

За батерията на ENYAQ IV, дори най-малката, ще трябва доста повече ток от тази на Superb плъгина и с информацията, че електричката влиза в производство е време да се поинтересуваме за предстоящите доставки в Еуратек.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари