Уникално – Tesla Motors сподели патентите си със света

Полезно и ефективно
В този блог: Сега всеки може да се възползва на добра воля от технологичните постижения на компанията.

Днес в Teslamotors.com има нов блог. Елон Мъск потвърждава – Tesla Motors, в духа на движението за отворен код, предоставя за използване своите патенти, за да подпомогне развитието на електрическата мобилност...

Когато създал първата си компания, Zip2, Мъск смятал патентите за нещо важно и работил здраво, за да си осигури такива. Но днес вече не мисли така. Сега ги намира за инструмент, който "просто спира прогреса, затвърждава позициите на големите компании и вместо откривателите обогатява адвокатите. След Zip2 осъзнах, че взимането на патент е като да си купиш билет за съдебен процес и започнах да го избягвам всячески."

Tesla Motors очевидно е създадена да ускори разпространението на устойчивия транспорт. Затова Мъск смята, че "ако разчистим пътя за създаването на завладяващи електромобили, но след това заложим интелектуални бомби след нас, за да пречим на други, значи ние просто действаме против целта. Tesla няма да заведе дело срещу никого, който добронамерено иска да използва нашата технология."

Резонно е човек да се запита защо тогава са се сдобили с всичките тези патенти, които сега дават на света? Отговорът е очакван: "За да се защитим от големите автопроизводители, които могат да копират нашата технология и след това чрез огромните си производствени и маркетингови мощности да сломят Tesla. Оказа се, че сме били в тотална грешка. Реалността е точно обратната: електромобилните програми в големите компании са толкова малки, че са доста под 1% от общите им продажби."

И ето го сега този ход на "отваряне на кода", с който Tesla кани всички да използват постиженията на нейния екип. Компанията вярва, че отварянето на патентитe не само няма да я застраши, но ще я заздрави още повече.

Това е възможност за уникално развитие на електрическата мобилност. Защото с производство на 100 милиона нови коли всяка година (и световна флота от 2 милиарда), за Tesla е невъзможно да развива сама толкова бързо електромобилите.

Какво предстои? Тепърва ще видим реакциите на този безпрецедентен ход, но това е чудесна възможност за други компании, заедно с Tesla, да сведат новата супер бързо развиваща се технология до много повече хора по цял свят.

Благодарни сме на Tesla Motors и нека развитието на електрическата мобилност ни залее като мексиканска вълна по световните футболни стадиони.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

това е велик човек с голямо сърце

Илиян
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Това е много хубаво. Стават и хубави неща по света

freeman.bg
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения