Германско предложение в класа на Туизи за под 10 хиляди Евро

Електромобили
В този блог: Техническата гимназия на Аахен и StreetScooter с нов прототип на ток и 100 км пробег.

Ако видиш нещо такова на улицата няма как да не се обърнеш. Твърде различно е от останалите коли. Като Рено Туизи – всеки път когато излизаме с нашия хората се смеят, вадят телефони, снимат и се радват на малкия електромобил...

Този на снимката е по-различен, но със сходни параметри. Нарича се StreetScooter C16 и е в експериментална фаза, но според своите създатели скоро ще се произвежда (в известно количество).

Според изпълнителния директор на StreetScooter, Ахим Кампкер, C16 е разработен като градска кола, която може да се използва самостоятелно, вместо да е като втори автомобил и целта на екипа е да го направи сравним по цена с подобна ДВГ кола. Всъщност с тегло под 500 кг, както и Туизи, C16 влиза в клас четириколесни.

Възможност да тества колата е представена на екипа на Auto Bild, с който Ахим споделя, че първата ключова фаза на проекта е завършена успешно само за 18 месеца разработки. Ахим казва още, че от гледна точка на безопасност C16 покрива най-високите стандарти, но в същото време е евтин, удобен и надежден.

Единствено се чудим как стои въпроса с вятъра при по-висока скорост. Туизи например има странични поликарбонатни плоскости, които много успешно отвеждат въздушната струя настрасни, но при C16 не виждаме такива, а и вратите не са плътни – въобщем "фуги" много, без това специално нас да ни притеснява в Туизи, който също е бая отворен.

Сега създателите на колата задават базова цена под €10,000, което е далеч по-ниско от собствените им първоначални очаквания за €15,000-20,000. За да постигнат тази цена по проекта са работили само десет души, но засега Кампкер не може да каже кога и колко броя C16 ще бъдат произведени.

C16 не е първата разработка на StreetScooter. От около година германските пощи разнасят писма и малки колети с 50 броя от предишния прототип B14, с пробег около 100 км. Очакваме C16 да е с такъв или малко по-голяма пробег и понеже ни пасва много, ще се поинтересуваме за повече технически данни, опции, цени и как може да се купи.

От: ADAC e-mobility

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари