Tesla на плюс в 3-то тримесечие на 2014, Model X отложен за 3-то на 2015

Блог
В този блог: Финансови резултати и технически аспекти на дейността на Tesla Motors след конферентния разговор за 3-то тримесечие на 2014 г.

Изненадата за анализаторите след поредния конферентен разговор за печалбите на Tesla Motors е, че вместо на нула компанията е на коригирана печалба от 2 цента на акция. За същия период на миналата година Tesla беше напред с 12 цента на акция...

Регистрирахме се и слушахме целия (webcast) разговор на сайта на Tesla, който започна половин час след полунощ българско време. От него стана ясно, че коригираната печалба на Tesla възлиза на $3 милиона за тримесечието, при $932 милиона приходи, в сравнение с $852 милиона за същото тримесечие през 2013 г. Анализатори очакваха, че приходите на компанията за 3-то тримесечие на 2014 г. ще са $893 милиона.

По отношение на производството, Елон Мъск каза, че очаква тази година Tesla да достави 33,000 коли, което е известен спад от предвидените по-рано 35,000. Това Мъск отдаде на допълнителни усложения от въвеждането на нови опции, като наскоро обявеното добавяне на втори електромотор (AWD) в Tesla Model S P85D.

Другият важен акцент от разговора е новото отлагане на Model X – този път за 3-то тримесечие на 2015 г.

Ето какво още си записахме от конферентния разговор: 

– "Търсенето не ни е проблем. Затруднява ни производството. Имаме повече търсене отколкото можем да задоволим."

– Елон Мъск отрече медийните спекулации, че Tesla има външни търговци в Китай – компанията продължава да продава само директно в световен мащаб.

– Целта на Гигафабриката е най-малко 30% намаляване в стойността на производството на батерии.

– "Всъщност сме малко по-напред с Гигафабриката, отколкото сме комуникирали."

– Китайското правителство подкрепя Tesla и планира огромно развитие за електромобилите.

– "Model X е разпродаден за 2015 г."

– "В следващите две години се подготвяме за нова поточна линия за друго купе."

– "Model Х наистина не е 'необходим', за да стигнем до Model 3, но е специална кола, печалбите от която ще използваме за Model 3.

– Ще са нужни 2.5-3 години Гигафабриката да стигне до сериозно производство.

– "Model 3 ще е с около 20% по-малък от S, но ще се опитаме да направим повече интересни неща с него."

– Автономни коли според Елон Мъск е реалистично да очакваме след 7 или дори 10 години, заради регулаторните изисквания.

– В средно срочен план Tesla няма да набира капитал (може би никакъв чак до Model 3).

– През 2015 г. компанията смята да реализира 50,000 Model S дори при слаба икономика.

– Сред последните Model S подобрения са нови по-комфортни седалки и по-големи сенници (ще могат да се монтират и във вече произведени коли).

– Спират зеления и кафявия цвят за Model S (които въобще не сме виждали при избора на цветове в конфигуратора на Tesla).

Това са нещата, които ни направиха впечатление и естествено мрежата загърмя най-много с поредното отлагане на Model X. Елон Мъск каза за пореден път, че правят нещо изцяло ново и крилатите врати (основно) са причина за забавянето. "Искаме да е диамант без драскотина," обобщи Мъск за забавянето.

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения