SK Innovation няма да прави фабрика за батерии в Китай

Компоненти

В този блог: Корейският производител на батерии SK Innovation се отказва от Китай.

Китайският пазар е огромен и всеки иска да е на добра позиция там, но правителството на страната направи условията за производство на батерии трудни за външни компании...

LG Chem и Samsung SDI вече пиха студена вода, след като направиха нови заводи в Китай, но по-късно се оказа, че не са сертифицирани да получат пълните правителствени субсидии.

Понякога е по-добре да не си от първите какъвто е случаят с другият южно корейски производител на батерии – SK Innovation. В резултат на случилото се с двете компании сега SK отлага плановете си за строеж на завод за батерии в Китай, обявени през април 2016 г. Предстои да видим дали това ще се отрази на плана за нова по-голяма батерия за KIA Soul EV от 2018 г. (моделът е с батерия на SK Innovation).

Една (гига)фабрика за батерии по-малко засега (поне в Китай) е някакво забавяне на развитието, но предвид огромните инвестиции компаниите очевидно предпочитат да разчитат на дотации.

Освен проблема със сертифицирането за получаване на субсидии, в Китай се задава и друга промяна. През октомври китайското министерство на индустрията и информационните технологии обяви ново правило – минималният производствен капацитет за батерии се вдига с 40 пъти, от 200 мегават часа на 8 гигават часа. Така малките компании или ще трябва да се слеят с големи или да преустановят работа. Само компаниите с производствен капацитет над 8 гвтч ще могат да получат субсидии.

Според анализаторите от SNE Research, Samsung SDI и LG Chem няма да успеят да минат над 8 гвтч границата през тази година, което на този етап оставя в списъка само BYD и Amperex Technology.

От: InsideEVs


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

хм, интересно, "наливат масло в огъня" ..., и Европа остава някъде далеч, далеч назад, ... но пък тя е богата, ще купува!

nedi alex
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари