Опашки от работници пред завода за батерии на LG Chem в Полша

Компоненти

Насред масовите затваряния на фабрики по света, тази на LG Chem в Полша работи с пълно натоварване и дори увеличава значително капацитета.

Според южнокорейски медии, компанията не просто планира, а вече е увеличила с цели 70% продуктивността в производствения процес на батерийни клетки за електромобили в своя завод край полския град Вроцлав.

В информацията има специфика, която описва добре основите на процеса. Става дума за увеличение в обема смесени материали минаващи през смесителната техника - от 1300 литра на 2300 литра наведнъж. Увеличението в този технологичен процес се прилага от съвсем скоро на три нови поточни линии в полския завод.

Как става всичко това в условията на настоящия блокаж на света заради COVID-19 мерките? Също с прилагане на мерки.

Очевидно в завода работят много хора и в момента ръководството ги подлага на рискови процедури. Пред вратите на завода се вие дълга опашка, тъй като проверяват температурата на всеки работник на влизане.

Междувременно, вчера беше обявено официално, че LG Chem получава близо 500 милиона евро заем от Европейската инвестиционна банка за разширяване на завода. Общата инвестиция е милиард и половина Евро, от които 1 милиард LG Chem осигурява самостоятелно или чрез други финансови институции.

Инвестицията е предназначена за изграждане и експлоатация на нови автоматизирани производствени съоръжения за усъвършенствани литиево-йонни клетки за електромобилни батерии.

Реално говорим за разширяване на настоящата фабрика за батерии и според прес съобщението на ЕИБ, заемът от банката ще се използва за разширяване на капацитета с 35 гВтч, с целеви бъдещ капацитет 65 гВтч годишно.

За сравнение, в момента годишният капацитет на гигафабриката на Tesla в Невада е 35 гВтч и ако там няма разширение през настоящата година, фабриката на LG Chem може да излезе на първо място в света по капацитет на клетки за електромобилни батерии.

С 35 гВтч годишно LG Chem може да достави още тази година клетки за над 500,000 електромобила, което е невероятен скок спрямо досегашните нива на производство. Като цяло целта на компанията е през 2020 г. да произведе 110 гВтч клетки общо във всичките си заводи.

За развитието на фабриката във Вроцлав е планирано да бъдат отворени още 1,800 нови работни места, с вероятност общият брой работници във фабриката да надхвърли 6,000 до края на 2022 г.

Целият този нов капацитет, доставен още в следващите 6-8 месеца, може да реши проблемите на автопроизводители като Audi, Jaguar и други, които се налагаше да спират производство на новите си електромобили заради недостиг на клетки от полския завод на LG Chem. Освен това на LG Chem клетки разчитат и ще разчитат все повече масови електромобили от компактния и среден клас, което прави разширяването на капацитета на завода в Полша ключово за развитието на електрическата мобилност в Европа.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари