Tesla планира да вземе 10% дял от новата компания на LG за батерии - LG Energy Solution

Компоненти

Според информация пусната в южнокорейските медии, Tesla обмисля да инвестира в новото дъщерно дружество на LG Chem - LG Energy Solution.

Междувременно преди няколко дни стана ясно и че Tesla е подписала договор за доставка на литий в САЩ с австралийска компания.

В Южна Корея, до края на тази година, LG Chem планира да отдели своето подразделение за батерии в отделна компания, наречена LG Energy Solution.

В допълнение към батерийните клетки за електромобили тази компания ще се занимава и с производството на батерии за смартфони и други мобилни устройства.

Според Korea Times, които се позовават на източници от банковия сектор, Tesla планира да вземе 10% дял в LG Energy Solution, който по предварителни изчисления се смята, че ще бъде на стойност между 2 и 3 милиарда долара.

Въпреки че все още не е взето окончателно решение един от източниците на изданието, "потвърждава" плановете за придобиване на до десет процента, докато друг източник, запознат със сделките, се изказва по-резервирано като казва:

„Доста е рано да се каже дали Tesla има действителен план за придобиване на дял в LG Energy Solution. Но като се имат предвид нарастващите опити на Tesla да намали разходите и да си осигури достатъчно батерии, подобна сделка има резон да се случи".

Миналата седмица по време на Battery Day 2020 бе споменато, че въпреки плановете на Tesla да произвежда свои собствени клетки, докато това се случи те не само ще продължават да взимат такива от други компании, но дори може да увеличат обема на поръчките.

Tesla вече взима клетки от LG Chem за китайския Model 3, но наскоро стана ясно и, че LG Chem планира да направи промени в своя корейски завод свързани специално с батериите на Tesla.

Междувременно Piedmont Lithium обяви обвързващ договор с Tesla за доставка на сподуменов концентрат (SC6) от своето находище в Северна Каролина. Сподуменът е литиев минерал, съдържащ между 1,9 и 3,7% литиев оксид.

Договорът между Piedmont Lithium и Tesla има първоначален срок от пет години и представлява обвързващ ангажимент за покупка на фиксирана цена. Договорът може да бъде удължен по взаимно съгласие за още пет години.

С този договор Tesla осигурява достъп до приблизително една трета от планираното производство на SC6 на Piedmont Lithium от 160,000 тона годишно, което прави приблизително 53,000 тона годишно.

Първата доставка по този договор обаче е планирана чак за лятото на 2022 г.

Tesla очевидно възнамерява да прави собствените си клетки в Тексас, след като стана ясно, че компанията е закупила още 150 хектара земя близо до Остин.

Това прави общо 800 хектара закупена земя до момента, но все така Tesla продължава да търси още място, което ни навежда на мисълта, че там може би ще се строи отделен завод само за батерии, които ще се ползват за Tesla Semi, Cybertruck и Model Y.

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения