Задават се зони с още ограничения за бензинови и дизелови коли в Германия

Полезно и ефективно

В този блог: Възможно е в Германия да приложат допълнителни ограничения за ДВГ коли.

Според Der Spiegel, има планове за ново законодателство, което да позволи на градовете да определят зони забранени за превозни средства задвижвани с двигатели с вътрешно горене...

Сега в Германия, вече има Umweltzonen ограничаващи достъпа на коли с по-стари двигатели. Новите мерки биха затегнали допълнително контрола в посока ограничаване на замърсяването и преминаване към електрическа мобилност.

В материала на Der Spiegel се казва, че има няколко обсъждани модела за ограниченията. Единият от тях е в определени зони да не може да се влиза със стари замърсяващи коли, чиито двигатели не отговарят на съвременните стандарти за емисиите. Но това го има и в момента (Umweltzone) и не го намираме за нещо ново.

Друг вариант е подобен на вече прилагани в големи градове като Атина или Париж, да се ограничава влизането на ДВГ автомобили според последната цифра на регистрационния номер – например, в даден ден да не може да се влиза с нечетни номера.

Последната и най-драстична мярка е да се забранява достъпа на всички ДВГ коли. Такава има в техпарка в София, където определени зони са само за електромобили.

Целта на мерките естествено е да се намали замърсяването в дадени зони (най-вече това от азотни окиси и фини прахови частици). Въвеждането на такива ограничения може да има и друг ефект – намаляване на продажбите на ДВГ коли, които ще са по-малко използваеми.

Сега в сайта на Der Spiegel има анкета по темата. Ти как би гласувал/а? За или против ограничителни зони за ДВГ коли?

От: Cleantechnica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари