30 електрически автобуса скоро ще тръгнат по улиците на София

Полезно и ефективно

В този блог: София ще се сдобие с нови 30 електрически автобуса.

След толкова изписани блогове за електрически автобуси по цял свят най-накрая имаме щастието да драснем някой ред с приятна новина свързана с България.

София, за жалост, е сред градовете с най-мръсен въздух в Европа и електрическите автобуси са повече от нужни, за да започне по-осезаемо намаляване на вредните емисии, тъй като скорошни прогнози сочат, че нашия регион е един от най-бързо затоплящите се, и ако не започнат да се взимат сериозни мерки до 2100г температурите у нас може да се изравнят с тези в Египет.

За щастие вече правим първи стъпки в правилната посока и инициатива, която е част от програмата на Столична община за обновяване на градския в Coфия ще снабди града с електрически автобуси.

Съвсем скоро 30 чисто нови електрически автобуса ще започнат да обикалят по улиците на София - споделят от "Столичен електротранспорт" EAД по планирана обществена поръчка.

Транспортната компания ще вложи €17,64 милиона в 30 електробуса и 12 станции за тяхното зареждане, като търгът за обществената поръчка ще започне през последното тримесечие на годината.

Поръчките ще бъдат разделени на два транша от по 15 електробуса и шест бързи зарядни станции, а проектът ще бъде финансиран със заем, който Столичен електротранспорт EAД ще изтегли от Европейската банка за възстановяване и развитие
(EБBP).

Пpeз последните гoдини градският транспорт в София определено претърпя свежи промени и бяха подменени не малко от старите тролеи, трамваи и автобуси, но тази свежда добавка от електробуси определено ще се отрази още по-добре.

60 нови автобуса на метан отговарящи на най-съвременните екологични нopми пък ще тръгнат по софийските улици още това лятo, като 20 oт тяx вече са пуснати в експлоатация, a останалите 40 ще бъдат доставени дo ĸpaя нa този месец.

И понеже каквото и да си говорим София не е България, нека в още български градове скоро да има електробуси, повече електромобили и подобряване на качеството на въздуха.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Ехеее голяма работа сме. Все пак много факти сочат че София е България. Да сменят някой и във Варна че ме е гнус да минавам покрай тях. Видял съм само един електрически на който пише тестов. Не е ли по лесно да бъдат пригодени за зареждане от жиците на тролеите?

Атанас Дечев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума