Блокчейн система за проследяване на произхода на ценни минерали

Полезно и ефективно

VW Group се присъедини към индустриална инициатива за отговорно закупуване на ценни минерали, като кобалт.


За да се осигури максимално етична и прозрачна глобална мрежа за търговия с нужните за електрически превозни средства ценни минерали ще се използва платформа базирана на блокчейн технология.

Наред с останалите неща, сътрудничеството между компаниите участници в тази група ще дава на членовете на мрежата за отговорно снабдяване по-добра представа за произхода на кобалта.

Платформата е утвърдена от RCS Global Group за спазване на стандартите за отговорно снабдяване, като тези, определени от OECD.

Според доклад на Morgan Stanley, търсенето на кобалт се очаква да се умножи осемкратно до 2026 г.

Понастоящем стандартна батерия за електромобил изисква около 9 кг кобалт, докато направата на един стандартен лаптоп например изисква едва 28 грама от минерала.

Инициативата е започната в началото на тази година, а плановете са системата да заработи официално през втората половина на тази година на IBM Blockchain платформата, която се захранва от Hyperledger Fabric на Linux Foundation.

Volkswagen се присъединява към компании като Ford Motor Company, Huayou Cobalt, IBM, LG Chem и RCS Global, които вече са участници в тази инициатива.

Платформата се очаква да бъде разширена отвъд търговията на кобалт и да включва други метали и суровини за батерии, както и други редки минерали.

Достъп до платформата ще могат да имат и производители на оригинално оборудване (OEM) в електрониката, аерокосмическата, автомобилната и отбранителната промишленост, както и техните партньори по веригата за доставки.

Интересно ще бъде дали по някое време и Tesla ще се включи в тази група и ще сподели своите източници на кобалт и други материали. Миналата година компанията публикува доклад за отговорно добиване на "конфликтни минерали", в които подробно бе описано всичко свързано с добива и доставките на кобалт в Tesla.

В него се споменаваше, че Tesla изисква от всички свои доставчици да се придържат към тяхната политика в областта на правата на човека и изискванията за опазване на околната среда и безопасността и също така се ангажира да осигури безопасни и хуманни условия на труд в своята верига за доставки, като гарантира, че работниците се третират с уважение и достойнство, и че производствените процеси са отговорни за околната среда.

Можем само да се надяваме, че занапред на повече места ще е така и тази нова инициатива наистина ще спомогне значително за намаляване на злоупотребите с човешки труд и права. 

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари