Голяма част от интериора на новото ZOE е от 100% рециклирани материали

Полезно и ефективно

С постоянното увеличaване на консумацията в днешния свят рециклирането ще става все по-важно и належащо.

Вече на много места има доста ефективни практики за рециклиране на пластмаса, метал и други материали и ето че вече има и нова практика за рециклиране на материали в автомобилната индустрия.

Първи до нея ще могат да се докоснат собствениците на новия модел Renault ZOE, част от чийто интериор ще бъде направен от 100% рециклирани материали.

Новият текстилен материал е съвместна разработка между Filatures du Parc и Renault Environment, която е детенце на компанията майка и от 2008 година насам събира парчета от предпазни колани и скрап от тъкани за автомобилния сектор, за да им даде втори живот.

Новият текстилен материал, обхващащ обща площ от 8 м², се използва за производството на тапицерията за седалките, таблото, безела на скоростния лост и корите на вратите, като освен това има и доста добра устойчивост на ултравиолетови лъчи.

Производството на новата тъкан се извършва без химическа или термична обработка и намалява вредните емисии за направата на тапицерията на ZOE с над 60% спрямо предишния модел.

Веднъж нарязани, коланът и текстилните влакна се смесват с полиестерни влакна от пластмасови бутилки, които гарантират сплотеността на крайният продукт.

От комбинацията на тези материали и благодарение на система от барабани, облицовани с много фини стоманени връхчета, въртящи се с висока скорост, се получава нов вид прежда за тъкане.

Тази 100% рециклирана прежда е патентована съвместно от Groupe Renault и Filatures du Parc.

Развита през далечния 15-ти век, текстилната промишленост е неразделна част от икономическото наследство на региона Окситания във Франция и по-специално в Тарн и Ариеж.

Разработването на нови текстилни продукти, които са технически устойчиви и конкурентни, е една нова и доста добра възможност за компаниите в региона да се позиционират на нови пазари, като същевременно осигуряват нови работни места и разширяват дейността си.

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
  1. Георги

На малко клиенти им пука дали някакъв и какъв % от интериора е от рециклирани материали. От значение е дали изглежда като направен от рециклирани материали. Поради тази причина никога не бих купил БМВ и3 примерно, тъй като интериора му излгежда все едно правен в бившия съветски съюз. Има автомобилни интериори с широка употреба на рециклирани материали, но направени качествено, така че човек не би ги хванал за рециклирани поне не от раз.

  Прикачени
  гост
Все още няма пуснати коментари

Пусни коментар

Публикуванет на коментар като гост. Регистрирай се или се впиши в своя профил.
Прикачени (0 / 3)
Сподели своето местоположение
elektromobili-2020