сLEDва намаление

Полезно и ефективно
В този блог: Като минеш на LED, икономията от сметката за тока ти идва добре за зареждането на електромобила!

Тези дни си купих поредната порция светодиодни крушки. Светят си точно като предишните обикновени, с топла и приятна светлина (2700K). Но консумират значително по-малко енергия. Например, 3.5W LED крушка свети като 25W спот халогенна с GU10 цокъл. Или пък 6.3W LED-ова с обикновен E27 цокъл (400 лумена) е като 40W жичкова...

Лесно е да го сметнеш, че са 6-7 пъти по-икономични. И като теглиш чертата накрая на годината, сметката за тока ти понамалява прилично. Вероятно с 10-15 лв на месец.

И изведнъж започнах да обръщам повече внимание на това колко плащам за ток. Викам си, едно зареждане на електромобила в гаража нощем като ми струва примерно 2 лв и го зареждам на 3 дена, на месец ще ми струва да го карам около 30 кинта. Значи до половината от тези пари ще ги пестя след като сменя всички крушки със светодиодни. Остават ми само половината, но днес смятам да купя половината от тях :).

Знаете ли, че:

Светодиодите изразходват до 85% по-малко електроенергия и издържат 20 пъти повече от обикновените крушки.

Такива сметки ми завъртяха из главата, за LED намаление, а само като си помислям, че иначе отиваш на ресторант за 50-60 лв, а с половината цял месец може да караш кога... егати!

То не важи за всички, а и вероятно мнозина вече са си с LED крушки по къщите. На мен ми подейства добре това сравнение и осъзнаване.

Осъзнах и още нещо – LED крушките вече са по-евтини от преди, но все още са значително по-скъпи от обикновените. Които всъщност вече не би трябвало да се произвеждат. Но веднъж като ги купих и въобще не съм мислил за избиване и дори да ги сравнявам ценово. Просто ще се потопя в ползите от тях.

Това се прехвърля и в мисленето ми за покупка на електромобил. Определено е много по-различно да извадиш 70-80 хил. лв спрямо 7-8, но ми подейства добре да видя, че съм в състояние да не робувам на "избиването".

eCars.bg / Elektromobili.bg

Когато избираме какво да споделим с теб, имаме една съвсем простичка задача – да се уверим, че ще ти върши работа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Важно!Ако вече имаш регистрация в eCars.bg, при която си избрал/а да се абонираш за бюлетина, значи вече го получаваш. В случай че нямаш eCars.bg профил или си пропуснал/а да се абонираш за бюлетина при регистрацията, можеш да го направиш като натиснеш бутона Абонирам се отгоре. Разбира се, ако не искаш да получаваш своя eCars.bg бюлетин, просто трябва да се отрегистрираш, като кликнеш върху линка в дъното на всеки бюлетин.

Хора в тази дискусия

Коментари (2)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Би ли споделил откъде ги купуваш. Аз все не мога да си харесам, а и ми се виждат слаби На един китайски сайт гледах едни "царевици", но не се престраших да си поръчам.

Илиян Звездоброев
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
This comment was minimized by the moderator on the site

Ооо нямаш проблем - ще се радвам да ти помогна да се ориентираш.

Ето направих [LINK=http://www.ecars.bg/forum/%D0%A1%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/146-led-krushki-vkashti-spesten-tok-za-elektromobila#579][B]тази тема за LED крушки във форума[/B][/LINK], да си го има всичко подробно със снимки.

Мартин Хаджистойков
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения