Електричка във въздуха – първи полет с уникален електромотор на Siemens

Технологии

В този блог: Официален полет с нов самолет на ток оборудван с уникален електромотор от Siemens.

Екип изследователи от Siemens е разработил нов тип електромотор с тегло само 50 килограма и постоянна мощност 260 киловата – пет пъти повече от идентични електро задвижващи системи...

Полетът е направен на 8 юли 2016 г. и е първият публичен обявен за новата машина след теста на 24 юни. Самолетът за въздушна акробатика Extra 330LE е излетял тихо от летището Шварце Хайде близо до Динслакен, Германия.

Електромоторът е създаден от Siemens по съвместен проект с Airbus обявен през април 2016 г. и е специфично разработен за електрически полети. Съотношението мощност към тегло е рекордно и благодарение на него с този електромотор могат да излитат самолети с тегло до два тона.

Системата включва супер олекотени компоненти и усъвършенствани технологии, с които инженерите са постигнали пет към едно (мощност към производителност или 5 кВт на килограм. За сравнение електромотори с подобни свойства използвани в индустриални приложения осигуряват по-малко от киловат на килограм, а при електромобилите съотношението обикновено е 2 кВт на килограм.

С този нов мотор витлото на самолета се върти само с 2,500 оборота в минута, което позволява то да бъде задвижвано от мотора директно, без трансмисия.

Ето че електрическото задвижване вече е и във въздуха (има и различни други експериментални машини и полети), предстои само да подобряваме технологиите, за да са икономически изгодни и ефективно използваеми.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Хора в тази дискусия

Коментари (1)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
This comment was minimized by the moderator on the site

Електрическите самолети звучат много обещаващо, само ми е чудно колко му е автономния полет. Иначе по-малко механика значи повече надеждност, което е добре.

Веселин
Профилът ти няма права за разглеждане прикачени файлове в коментарите
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения