Tesla Model X засича спиране през една кола напред

Технологии

В този блог: Подобреният Автопилот реагира на аварийно спиране, без директна видимост.

С версия 8.0 на софтуера на Tesla идват множество значими промени, една от които е преработеният Автопилот, който вече разчита в много по-голяма степен на радар...

В резултат на тези промени сега автопилотът вече може да засича аварийно спиране през една кола напред, което дава възможност за по-бърза реакция в такива ситуации, дори при минимална видимост.

На думи звучи интересно, но как (добре) се получава в действителност демонстрира небезизвестният Tesla собственик (сега на Model X) от Норвегия Бьорн Ниланд.

Като излъчва радарни импулси под колата, автопилотът на Tesla може да засича какво се случва през една кола напред. На теория, това означава, че ако колата пред предната спре внезапно, автопилотът ще установи рязкото намаляване на скоростта по-бързо отколкото човек може да реагира и скочи на спирачките.

Получава се и на практика. Бьорн прави демонстрация на тесен път извън града заедно с двама приятели – общо три коли. На човека в колата най-отпред е казано по сигнал да спре рязко на място където Бьорн не може да го види и планът сработва идеално. Първата кола спира рязко, тази на Бьорн отчита "инцидента" и визуалният индикатор на таблото се включва дори преди да светнат стоповете на колата отпред.

Впечатляващо и очевидно автопилотът има значителни подобрения. Ето видеото на Бьорн да видиш ситуацията на живо.

От: Cleantechnica


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари

Най-нови теми от форума

  • Няма мнения