ABB представя Terra HP 150-350 кВт зарядна станция на 9 октомври

Технологии

В този блог: ABB изкарва нова бърза зарядна станция на електромобилно изложение EVS30 в Щутгарт.

Това е втората демонстрация на станция с такава мощност след монтираните пред офис на Porsche в Берлин 350 кВт зареждачки...

Станцията се нарича Terra HP  (High Power) и осигурява мощност на зареждане 150-350 кВт. Първото й представяне е планирано за електромобилния симпозиум (EVS30), който ще се проведе от 9 до 11 октомври в Щутгарт.

Този тип устройства естествено са особено подходящи най-вече за монтаж на обекти разположени край автомагистрали и на тях ще може да се зареждат бързо електромобили от следващото поколение с 800V батерии (както, разбира се, и сегашните с 400V батерии). 

Вече традиционно, системата (наречена Terra HP High Power Charge System) поддържа стандартите ChadeMo и CCS с мощност до 350кВт. Технически мощността се поделя при едновременно зареждане на два електромобила с до 350кВт и 500А. Това с 500-те ампера ни е ново – досега имахме информация за най-много 465A, като същевременно оптимизира динамично връзката с мрежата и доставката на енергия към двете превозни средства.

Очакваме такъв тип станции да влязат в масова употреба от 2020 г. нататък, когато на пазара може да вече да има поне 4-5 модела с 800V батерии, които да осмислят инвестицията в такива устройства.

Важно е обаче да виждаме, че все повече компании се включват в разширяването на зарядната инфраструктура и работят по решения на много високи технически нива.

Подобренията в батериите, които предстоят през следващите две години могат значително да увеличат нуждата от подобни станции и колкото по-рано започне инсталирането им толкова по-лесен ще бъде преходът към масови електромобилите.

Все още няма конкретна информация за това, кога тези станции ще започнат да се използват, но това зависи основно от компаниите, които имат мрежи за зареждане, тъй като ABB произвежда хардуера и предлага услуги за станциите, но не е оператор и не притежава мрежа.


Абонирай се за своя eCars.bg бюлетин

Коментари (0)

Оценка 0 от 5 на база 0 гласа
Все още няма пуснати коментари